ЧУВАЈУ СТАРЕ ЗАНАТЕ: У Деспотовцу недавно одржан први фестивал ручних радова

Зорица Глигоријевић

29. 05. 2022. у 07:39

ЧАЈЕВИ и мелеми од разних биљака, старинска јела и колачи, народне ношње, плетене и везене ствари, украсни предмети, рађени разним техникама и друге рукотворине - нашле су се на првом фестивалу ручних радова "Креативно повезивање ручним радом", одржаном у Деспотовцу. Фестивал, чији је организатор Удружење жена "Креативне Деспотовчанке", а покровитељ општина Деспотовац, окупио је 15 удружења из Београда, Човдина, Ћићевца, Свилајнца, Баточине, Плажана, Деспотовца, Стењевца, Ресавице и Параћина.

ЧУВАЈУ СТАРЕ ЗАНАТЕ: У Деспотовцу недавно одржан први фестивал ручних радова

Фото З. Глигоријевић

- Желели смо да окупимо сва удружења и да наши суграђани на једном месту могу да виде ручне радове, присете се старих времена, али и да виде оне рађене новим техникама. Презадовољни смо одзивом удружења, али и посетилаца, који су доста пазарили - каже председница Удружења "Креативне Деспотовчанке" Драгица Марковић Миладиновић.

Велику пажњу привукли су предмети од бустоване и филцоване вуне, које је изложила Татјана Тубица, чланица Удружења грађана "Штит" из Параћина.

- Наши производу су препознатљиви, јер користимo најквалитетније материјале, меримо вуну, коју комбинујeмo са свиленим и вискозним нитима, па имају доживотну гаранцију. Наши капути "шетају се" по Паризу и Милану. Израђујемо и ешарпе, прслуке, хаљине, а нов производ је ћебад за бебу - поносна је Тубица.

Широкој лепези производа Љиљана Стојадиновић из Деспотовца додала је уље од беле раде, које штити од сунца, а добро је и за меланоме, чај од беле раде за чишћење организма, мелем и чај од подбела, који су одлични против "петног трна" и бронхитиса, јер извлаче упале.

- Изложили смо колаче, цвеће, торбице, везене и хеклане ствари. Трудимо се да очувамо старе занате, а чувамо и рецепте традиционалних јела и колача. Народ све више тражи пуслице, разне пите, уштипке, крофне, као и чорбе од лободе, врсте траве, коју правимо по рецепту старом 100 година, на коју смо веома поносни, јер побеђује на свакој манифестацији - каже председница Удружења жена "Ћовдинке" из Ћовдина Милијада Милић.

ХУМАНИТАРНО

НА фестивалу ручних радова "Креативно повезивање ручним радом", у сарадњи са Црвеним крстом, организована је и хуманитарна акција. Прикупљан је новац за лечење Алексе Матијевића (6) из Војника, који болује од церебралне парализе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ У КРАГУЈЕВЦУ: Крили од деце да им је отац убио мајку - син је ипак знао и ћутао! Како рећи да је тата пуцао мами у главу?