МОГУЋА ИСКЉУЧЕЊА: Упозорење због велике потрошње воде на подручју Новог Сада

З. ГРУМИЋ

28. 05. 2022. у 07:46

АПЕЛ из новосадског "Водовода", упућен пре десетак дана због знатно повећане потрошње пијаће воде, нажалост није имао ефекта па је то јавно-комунално предузеће поново позвало грађане да тај ресурс користе рационално и наменски, како не би били принуђени да уведу рестрикције.

МОГУЋА ИСКЉУЧЕЊА: Упозорење због велике потрошње воде на подручју Новог Сада

Фото: ЈКП "Водовод и канализација"

Потрошња је била нарочито велика на сремској страни Новог Сада али ни остали делови града нису много заостајали у том погледу, кажу, за "Новости" у Служби за односе с јавношћу при ЈКП "Водовод и канализација", наводећи да је овог месеца за пет одсто већа укупна потрошња воде у односу на прошлогодишњи мај што је, како упозоравају, алармантно за сам систем снабдевања.


- Ка сремској страни града је у фебруару месецу потиснуто 445.000 кубних метара воде, док је у мају та количина износила 630.000 кубика, што је за 41 проценат већа испорука.


У "Водоводу" објашњавају да, иако летња сезона још није почела, због изненадних високих температура ваздуха од средине маја домаћинства у приградским насељима троше веће количине воде за заливање башта, а забележени су и случајеви пуњења базена, пре свега на Поповици и још неким локацијама на сремској страни.


- Уколико се настави нерационална потрошња пијаће воде, бићемо принуђени да уведемо рестрикције у водоснабдевању. Вода из градског водовода искључиво треба да се користи за исхрану и санитарне потребе - поручују из ЈКП "Водовод и канализација".
Ових дана све пумпе су у пуном погону што је, како упозоравају, изнад техничких могућности и није одрживо на дужи период.

Слабији притисак на рубовима 


НАВОДЊАВАЊЕ пољопривредних и заливање зелених површина, пуњење индивидуалних резервоара, бунара и базена, поливање и хлађење плочника, тераса и дворишта, прање возила, злоупотреба хидраната и слично, представљају ненаменску и нерационалну потрошњу воде за пиће.


- Све наведено за последицу може да има повремено нешто слабији притисак у рубним деловима града и на највишим спратовима зграда које немају хидропак - поручују из новосадског "Водовода".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЈЕЛЕНА ИЗГУБИЛА 2 БЕБЕ ЗБОГ СТРЕСА Трагедија Карлеуше: Србија ми је убила недужна бића, то никад нећу опростити!