ЗАНАТИ УМЕСТО КАФИЋА: Нишки креативци и мајстори добијају простор у заштићеном културно - историјском споменику

Д. МИЉКОВИЋ

28. 05. 2022. у 07:15

ЛОКАЛИ у нишкој Тврђави, у којима су претходних година радили кафићи и дискотеке, добиће сасвим другу намену јер је локална самоуправа одлучила да их уступи овдашњим занатлијама - најавила је, током посете овом локалитету којем предстоји реконструкција, градоначелница Драгана Сотировски.

ЗАНАТИ УМЕСТО КАФИЋА: Нишки креативци и мајстори добијају простор у заштићеном културно - историјском споменику

Фото: Д. Мињковић

Непрофитне занатлије, које не продају своје производе, моћи ће да закупе простор за петину цене закупа, а остали ће плаћати пуну кирију. С обзиром да се ради о већим просторима, више мајстора ће моћи да се удружи, па да на раде једној од најатрактивнијих градских локација и показују нашим људима, али и туристима како се занати чувају од заборава.


- Ипак, неће бити исељени баш сви кафићи из Тврђаве, који дају драж угоститељској понуди Ниша, а многи имају уговоре о закупу на три до пет година, па ту ништа није спорно. Сви ће, међутим, морати да поштују Закон о заштити споменика културе, јер је ово баштина читавог региона - истиче Сотировски.


Маја Севић, председница Удружења за негу традиције "Вишња" каже да су нишке занатлије и креативци презадовољни одлуком локалне самоуправе, јер је Тврђава право место да се представе намерницима.


- Ово нам је велика сатисфакција, јер су надлежни препознали значај нашег рада - каже Маја Севић, док директорка Туристичке организације Ниша Драгана Божић истиче да је Тврђава најинтересантнија за туристе и од ње започињу сваку туру у граду.


Зато је, наглашава, и подржана идеја да се започне сарадња са занатским удружењима која се баве очувањем нематеријалне традиције српског народа.

У нишама поред Београдске капије биће организоване и свакодневне радионице, како за заинтересоване госте града на Нишави, тако и за овдашњу омладину која је зантересована да настави традицију. 

 

ЏАМИЈА


- У САРАДЊИ са Египћанима, планирамо и реконструкцију Бали-бегове џамије, те формирање трајне изложбе предмета из манастира Свете Катарине, на територији Јужног Синаја, у којем је, између осталих, боравио и Свети Сава. Биће то још један начин културне сарадње нашег града са Египтом - поручила је градоначелница Драгана Сотировски.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕОБИЧНА ПОЗИВНИЦА НА СВАДБУ БАЛАШЕВИЋА: Гости су морали да поштују одређена правила (ФОТО)