КРИЗНИ ЦЕНТАР КАО ОДГОВОР НА СЕКСУАЛНО НАСИЉЕ: Предлог крушевачког удружења "Пешчаник" и Аутономног женског центра

С. БАБОВИЋ

23. 05. 2022. у 08:25

У ПЕРИОДУ од јуна 2017. до краја 2021, на територији Ресавског округа је - по подацима из основних јавних тужилаштава - поднето укупно 15 пријава због полног узнемиравања. Зато у удружењу жена "Пешчаник" из Крушевца већ месецима раде на отварању Кризног центра за пружање подршке жртвама сексуалног насиља, какав већ успешно ради у Војводини, на пример.

КРИЗНИ ЦЕНТАР КАО ОДГОВОР НА СЕКСУАЛНО НАСИЉЕ: Предлог крушевачког удружења Пешчаник и Аутономног женског центра

Фото С. Бабовић

- Србија је потписница Истанбулске конвенције која, између осталог, подразумева и оснивање оваквих установа - каже Снежана Јаковљевић из поменутог удружења, залажући се за институционалзацију квалитених услуга подршке и интеграцију жена које су преживеле насиље.

Њихови, али и подаци Аутономног женског центра, те још девет партнерских организација, показују да је у четири, од поменутих 15 случајева, сачињен оптужни предлог. Донете су три правоснажне пресуде, један поступак је у току, а у два случаја је примењен институт одлагања кривичног гоњења. Остале пријаве су одбачене због недостатка доказа.

Релевантна међународна истраживања показују да је свака друга жена старија од 15 година доживела неки облик полног узнемиравања. У пракси се, међутим, ово кривично дело ретко пријављује и процесуира...

- Пилот кризни центри су у Војводини стартовали у седам округа и, после две и по до три године, наставили су да функционишу у четири здравствене установе: у Новом Саду, Кикинди, Зрењанину и Сремској Митровици. Интервенција и психосоцијална подршка, са саветовањем, доступне су 24 сата, а кориснице услуга су све жене са најмање 15 навршених година - истиче Даница Тодоров, једна од ауторки пројекта и координаторка војвођанског центра.

Истовремено, Бранислава Голић из Саветовалишта у Сремској Митровици каже да тамошња болница има и интерну процедуру пријема жртве, а један од корака је управо и контактирање са саветницом, са којом се припрема судски поступак, али и ради на превазилажењу кризе до које често долази услед благих казни за виновнике.

СТАТИСТИКА

ЈЕЛЕНА Ивковић из Аутономног женског центра каже да истраживања показују како су млади са наших простора у врху европске лествице по случајевима полно преносивих болести. Јер, само 38 домова здравља у Србији има саветовалиште за младе, где се обрађује тема репродуктивног здравља, а Национална студија о сексуалном злостављању деце од 10 до 18 година указује да се у сваком одељењу може пронаћи бар четворо ученика који су били изложени некој врсти сексуалног насиља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Беки непожељан у Београду као Албанац, а хапшен као српски националиста