БАШТА ПУНА ЗДРАВЉА: Јелена Поповић (28) из Бачког Маглића успешно узгаја органско воће и поврће

Љ. Прерадовић

22. 05. 2022. у 17:32

ЈОШ као девојчица, помажући деди у башти да оплеви поврће, како би зарадила за сладолед, Јелена Поповић (28) из Бачког Маглића заволела је рад са биљкама, па не чуди што се определила за тај нимало лак посао. Ова апсолвенткиња агроекономије на новосадском Пољопривредном факултету већ шест година се успешно бави производњом здраве хране, са жељом да остане на селу.

БАШТА ПУНА ЗДРАВЉА: Јелена Поповић (28) из Бачког Маглића успешно узгаја органско воће и поврће

Фото Приватна архива

На отвореном и у два пластеника бави се органском пољопривредом и поставља нове стандарде. Њене малине, јагоде, али и парадајз, кромпир, рукола, спанаћ и други зелениш све су познатији и траженији, а купаца, срећом, не мањка.

Радни дан јој почиње у зору, а завршава касно увече. Али, не жали се. Најважније јој је, вели са осмехом, да ради оно што воли и да су људи задовољни њеним воћем и поврћем и другим производима, који на трпезу стижу без икаквих хемикалија.

А у посао који је одабрала, како нам казује, кренула је како би сачувала успомену на свог деку, сада покојног Добруна, без ког је остала 2016. године. Тада је својим најближима саопштила да ће у знак сећања на деду направити нешто што ће се памтити. Мама Јасмина и тата Горан и нису били баш поверљиви, сумњичаво су вртели главом, што је у Јелени створило инат да докаже да може и да ће успети.

- Те прве године сам најпре морала да раскрчим башту, доведем све у ред и припремим земљу за садњу, а пала је одлука да садим јагоде и малине - прича нам Јелена о својим почецима. - Откупна цена малина је била неповољна, 80 динара за килограм, па сам израчунала да ћу боље проћи ако од њих направим природни сок, ликер и пекмез и осушим их. Испоставило се да сам била у праву. Није ме било срамота да те прве производе продајем на улици у мом Маглићу.

Сваке године, млада пољопривредница која се смело упустила у тежачки посао повећавала је засејане површине, а сада воће и поврће органски узгаја у два пластеника које је сама купила, површине од по 50 метара квадратних, опремљених системом "кап по кап", и још толико има баште и воћњака.

Фото Приватна архива

- Када се нешто жели и добро се организује, све се постигне - открива нам Јелена рецепт њеног успеха. - Док сам одлазила на предавања устајала сам у пет да у башти и пластеницима одрадим што више могу, а онда возом путовала у Нови Сад на факултет и враћала се својим биљкама. У возу сам упознала пуно људи, чула много поучних прича и драгоцених савета, и и знање стечено на факултету доста ми помаже у раду, али сам највише научила на њиви. Сама производим расад, а набављам, од бака, и стара семена.

Поред органске производње хране, ова наизглед нежна и крхка девојка бави се и сакупљањем лековитог биља и гљива и припремом оброка од здравих намирница, и лековитих препарата, а своје рецепте дели и са другима кроз свој блог посвећен здравој исхрани. Занимљиво је да сваку биљку коју користи сама произведе или убере у природи, и на блогу описује због чега је она здрава и како може да се искористи у исхрани, а најпре је сама проба.

- На Тару и Златар одлазим по лековито биље од којег правим чајеве и разне препарате - казује наша саговорница. - Са тим сам почела најпре због личних здравствених проблема, а када сам се уверила да је мени помогло, одлучила сам да и другима пружим могућност да се ослободе тегоба.

Задовољна је Јелена оним што је до сада постигла, јер, иако је, како каже, изабрала тежи пут, важно јој је поверење људи, који када једном купе њене производе, поново их пожеле.

У ПЛАНУ И КОЗЕ

ЈЕЛЕНА своју будућност види на селу, које по њеном мишљењу има много предности у односу на живот у граду.

- Моју ливаду и пашњак не бих мењала ни за шта на свету - категорична је наша саговорница, откривајући нам да планира да набави и козе, због млека и сира. - Доста тога знам и о гајењу животиња, а научила сам и да сама косим, ручном косом.

Фото Приватна архива

ФРУШКА ГОРА

БЕЗ обзира на временске прилике, Јелени је свака недеља резервисана за одлазак на Фрушку гору.

- Гљиварењем се бавим већ две деценије - открива нам Јелена, додајући да је члан удружења гљивара.

ПУТОВАЊА

И ПОРЕД напорног рада на њиви и у пластеницима и на прављењу разних производа, Јелена нађе времена за путовања, дружења и хоби - фотографисање. Пре неколико година је себи испунила жељу и отпутовала у Занзибар, одакле се вратила препуна утисака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВАКАВ ХОТЕЛ СВИ САЊАМО: Склад са природом преточен у најфинији луксуз