ЉУБАВ ИЗ ПРОТИНОГ ПЕРА: Свештеник Јовица Силашки из Кикинде објавио књигу посвећену животињама

Рада Шегрт

22. 05. 2022. у 06:47

ПРОТОЈЕРЕЈ - ставрофор Јовица Силашки, иако у пензији, ни одлаже ни свештеничку одору, ни наливперо, којим је написао досадашњих пет књига, претежно теолошког карактера. Шеста, која је недавно промовисана у Кикинди и Мокрину, посвећена је животињама, а протина неуморна рука описала је његову и љубав његове супруге Савке према кућним љубимцима. Наслов најновије књиге је "И би дан шести". Теологија је опет била водиља. Књига је настала уз благослов владике банатског Никанора.

ЉУБАВ ИЗ ПРОТИНОГ ПЕРА: Свештеник Јовица Силашки из Кикинде објавио књигу посвећену животињама

Фото Приватна архива

- Дан шести је дан када је Бог створио животињски свет и човека. Ово је прича о заједници човека са животињским светом и говори о улози и значају тог света у животу људи. Инспирација је била дубока љубав према животињама, још од рођења, а увећана је захваљујући мојој супрузи Савки која је такође њихов велики поклоник. Управо у тој заједничкој и породичној љубави настала је идеја да је наш суживот са животињским светом наша реалност, наша свакодневница и потреба - објашњава протојереј Јован.

Нажалост, додаје, морао је да спомене и злостављање животиња и изумирање одређених врста и то захваљујући човеку, који не даје дужно поштовање животињама:

- Захваљујући и благодарећи Богу који је прво створио животињски свет, па онда човека и поверио човеку да о њима брине, и кроз љубав наше породичне заједнице проистекла је ова књига која је круна не само моје службе, већ свеколике љубави, хришћанске, свештеничке и људске.

Осим књига, прота Силашки писао је и за локалне новине. Његова рубрика "Извор православља" имала је чак 160 објава. Од тих текстова издата је књига "У почетку беше реч", друга која говори о изворима православне вере. Занимљиво је да је све текстове за новине написао својеручно, наливпером, на ћирилици. Водио је "Летопис кикиндске цркве", а чак 18 година уређивао је "Православни благовесник". Бавио се и иконописањем и приредио је четири самосталне изложбе икона. Иако је у пензији, службу и сад повремено држи, на радост својих суграђана.

ДОБАР САРАДНИК МЕДИЈА

ПРОТА Јовица Силашки увек је био добар сарадник медија. На локалној телевизији учествовао је у припреми емисије "Светионик православља", у којој је објављено 49 прилога о вери. На радију је емитовано 30 његових емисија о православљу. Три године је држао часове веронауке у шест основних школа.

СВЕСТРАН

АУТОР је и две значајне књиге о свештеномученику, епископу горњокарловачком Сави Трлајићу "На бранику вере и свога рода" и "Владика Сава и његови савременици". Написао је и књиге "Обнова мокринске цркве и подизање црквеног торња" и "Кикинда у светлости цркве".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Ласерска хирургија простате - када и коме се препоручује?