НАДЕЖДИ У СЛАВУ: Бијенална манифестација у галерији српске сликарке

В. Н.

22. 05. 2022. у 08:12

Уметничка галерија "Надежда Петровић" у Чачку најавила је да ће 31. бијенална манифестација визуелних уметности "Меморијал Надежде Петровић" бити отворена 1. октобра.

НАДЕЖДИ У СЛАВУ: Бијенална манифестација у галерији српске сликарке

Фото Милена Анђела

Овогодишњи Меморијал у заједничкој селекцији београдског позоришног редитеља Бојана Ђорђева и београдског ликовног уметника Синише Илића биће под слоганом "Гестови, знакови живота".

По речима селектора, 31. "Меморијал Надежде Петровић" поставља питање "какав је то уметнички гест који скреће пажњу на сложеност тема, а у исто време демонстрира друштвену и политичку критику, хумор и виталност".

"Такав гест присутан у уметности препознајемо и на слици Надежде Петровић 'Море', насталој око 1910. године (налази се у збирци чачанске Уметничке галерије), која изражава снагу морског таласа, место импулса и уметничког нерва, трага перформативног чина", навели су селектори Меморијала у саопштењу.

"Меморијал Надежде Петровић" организује се у Чачку од 1960. године. у знак сећања на славну српску сликарку Надежду Петровић, која је је рођена у том граду 1873. године, а преминула 1915. као добровољна болничарка у Ваљеву у Првом светском рату. Меморијал организује Уметничка галерија у Чачку, која у својој збирци има и 12 слика Надежде Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МНОГИ ГРЕШЕ - КО ИМА ПРВЕНСТВО? Бурна расправа на интернету - неслагање инструктора вожње и судског вештака