НЕ ЗАБОРАВЉАМО ЖРТВЕ СТРАВИЧНЕ ОДМАЗДЕ: Окупатор побио скоро све мушкарце у Ристовцу

Д. Ристић

19. 05. 2022. у 12:15

Полагањем венаца и цвећа на Споменик палим ратницима и родољубима од 1912. до 1918. године у Ристовцу, обележена је 105. годишњица Ристовачког страдања.

НЕ ЗАБОРАВЉАМО ЖРТВЕ СТРАВИЧНЕ ОДМАЗДЕ: Окупатор побио скоро све мушкарце у Ристовцу

Д. Ристић

Председник Скупштине Врања Дејан Тричкови је подсетио на борбу српских устаника, као и на стравичну одмазду током које су бугарски окупатори спалили недужне мештане Ристовца.

Након гушења устанка, а у знак одмазде за диверзију на телекомуникационим и железничким везама у Ристовцу, окупатор је маја 1917. године, на бруталан начин побио скоро све мушкарце у Ристовцу, старије од 12 година, чиме се Ристовачко страдање, уз жртве у Сурдулици и Ушевцу, убраја у највећа стратишта у овом делу Србије.

- Данас изражавамо велику захвалност и поштовање страдалим прецима, и са још јачом жељом, превазилазећи поделе и међусобна неразумевања, настављамо да градимо бољу будућност за генерације које долазе - поручио је Тричковић.

Скупу се обратила и Оливера Ђорђевић, председница Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918. која је истакла тежину жртве коју су поднела 53 мештана Ристовца. На спомен обележје венце и цвеће положиле су делегације Града Врања, Војске Србије, Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918, СУБНОР-а и ученика основне школе у Ристовцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НА ОБАЛИ БОЈЕ ТИРКИЗА: Дијамант у центру Бодрума, избор због ког се нећете покајати никада