ВОЈВОЂАНИ БЕЗ ПРЕМЦА: Међу овогодишњим добитницима музејских награда у Србији највише лаурета са севера

И. МИТИЋ

19. 05. 2022. у 08:20

ЗАВИЧАЈНИ музеј у Књажевцу и Галерија Матице српске из Новог Сада су овогодишњи добитници награде Музејског друштва Србије "Михаило Валтровић" у категорији најбољи музеј.

ВОЈВОЂАНИ БЕЗ ПРЕМЦА: Међу овогодишњим добитницима музејских награда у Србији највише лаурета са севера

Фото: Музеј

Истоимену награду за животно дело добила је мр Рајка Грубић, из Народног музеја у Зрењанину као и др Драго Његован, некадашњи радник и директор Музеја Војводине, док је за најбољи пројекат награђена изложба под називом "Мерак ми је" Оливере Скоко из зрењанинског музеја.

- Народни музеј у Зрењанину има много разлога за славље. Привилегија је и част што су колеге из комисије препознале и мој рад. Ово су тренуци који могу да пруже велику мотивацију за убудуће - казала је Оливера Скоко.

Према речима Чарне Милинковић, председнице Комисије за доделу награда, Скоко је успела да прикаже уметничка дела кроз спој са боемским и кафанским животом. Такав приступ теми заслужио је сваку похвалу седмочланог жирија. Они су бирали најбоље међу 21 пријавом у три категорије.

ПРВИ СРПСКИ МУЗЕОЛОГ

Михаило Валтровић (1839-1959) био је археолог, архитекта и историчар уметности, члан Српске краљевске академије, професор Високе школе, управник Народног музеја и оснивач Српског археолошког друштва као и први српски музеолог који је поставио темеље систематском сакупљање споменика културе на територији Србије.

- Због пандемије вируса корона прошла година је била веома изазовна, али смо реализовали све планиране активности водећи се пре свега квалитетом садржаја који смо понудили поблици. Годинама се трудимо да померамо границе у начину презентације и у свему што радимо. Реализовали смо осам изложби на којима смо представљали свој фонд, али смо имали и међународну сарадњу, велики број публикација као и програма за децу - поручили су из ове установе.

Музејско друштво Србије је у Лесковцу одржало и свечану седницу своје скупштине, а његова председница Гордана Пајић је истакла задовољство због посете Народном музеју у Лесковцу који је ранијих година вишеструко награђиван за своје успехе.

- У последње две деценије музеји у Србији интензивно раде. Много тога учињено је на припреми сталних поставки. Раде се и различити истраживачки пројекти, а музеји се укључују у све модерне токове друштва како би се приближили потребама публике, посебно младих који све више користе дигиталне технологије - закључила је Гордана Пајић.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НИСАМ СМЕО О ОВОМЕ ПРЕД ЦЕЦОМ! Лаушевић открио тајне разговора са Арканом, у све је умешана и Жељкова бивша - Наталија