ДОРТМУНДУ ТРГ У НОВОМ САДУ: Скупштинска комисија прихватила измене - улице и Оливери Марковић и Јелисавети Начић

З. Г.

18. 05. 2022. у 06:47

КОМИСИЈА Скупштине града Новог Сада за називе делова насељених места прихватила је јуче предлог Александра Петровића, помоћника градоначелника, да јавна површина испред зграде "Вода Војводине", која се налази поред Трга незнаног јунака, добије назив Трг Дортмунда.

ДОРТМУНДУ ТРГ У НОВОМ САДУ: Скупштинска комисија прихватила измене - улице и Оливери Марковић и Јелисавети Начић

З. Грумић

Тај немачки град је један од првих градова побратима Новог Сада, са којим је повеља о братимљењу потписана још 1982. године.

- Као симбол пријатељства братских градова, у Дортмунду је 2017. године, на 35. годишњицу братимљења, отворен Новосадски трг (Platz von Novi Sad) - наведено је у образложењу предлога.

Нови Сад и Дортмунд су сарадњу остварили остваривањем конкретних и квалитетних пројеката, разменом знања и искустава, а печат те сарадње је свакако култура.

- Због свега тога је Комисија већином гласова подржала предлог да се травната површина испред Јавног водопривредног предузећа "Воде Војводине", поред Трга незнаног јунака, назове Трг Дортмунда.

Предложено је и да две улице у Ветернику добију називе по глумици Оливери Марковић и по Јелисавети Начић, која је била прва жена архитекта у Србији. Прихваћени су и предлози да се улици у Футогу додели назив по песнику Душку Трифуновићу, а улици у Петроварадину назив Метохијска. Сви предлози биће упућени Скупштини града на усвајање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НИСАМ СМЕО О ОВОМЕ ПРЕД ЦЕЦОМ! Лаушевић открио тајне разговора са Арканом, у све је умешана и Жељкова бивша - Наталија