ПРЕВЕНТИВА ПРЕ СВЕГА: У пиротском селу Крупац бесплатни прегледи меланома

В.Ћ.

17. 05. 2022. у 13:27

НАЦИОНАЛНА кампања Србије „Еуромеланом 2022“, кренула је данас у Крупцу, највећем пиротском селу , где је бесплатан преглед коже обавило више десетина мештама овог и суседних села, али и они који су дошли из града. Реч је бесплатним поревентивним прегледима коже, које су обавили лекари нишког УКЦ и Удружење дерматовенеролога, на чијем челу је проф. др Даница Тиодоровић, национални координатор кампање.

ПРЕВЕНТИВА ПРЕ СВЕГА: У пиротском селу Крупац бесплатни прегледи меланома

Фото: ГУ

- Прегледи су јендоставни и брзи, није потребан упут лекара ни здравствена књижица.Ово су јако важни прегледи јер се промене на кожи открију у најранијој фази, када је једноставном хируршком интервенцијом могуће излечење. Детаљан преглед коже довољно је обавити једном годишње. Када је реч о популацији са повећаним фактором ризика, то је индивидулано и зависи од година, фототипа коже, од тога да ли је особа претходно скинула карционом коже и колико је изложена УВ зрачењу. У Србији званично има око 600 особа са дијагностификованим меланомом, али је тај број сигурно већи. У пиротском крају има већи број карционома коже, па зато смо управо овде. Кампању настављамо на Златибору, онда идемо  у Сремску Митровицу, па у Грачаницу. Настављамо 13. јуна у државним и приватним установама, а током јула и августа обавићемо прегледе у спортским камповима - каже проф. др  Даница Тиодоровић.

Бесплатни прегледи коже организују се уз помоћ Минiстарства здравља , а у акцију се укључило и Министарство омалдине и спорта, као и Градска управа у Пироту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МНОГИ ГРЕШЕ - КО ИМА ПРВЕНСТВО? Бурна расправа на интернету - неслагање инструктора вожње и судског вештака