ЧУВАЈУ И КУПАЧЕ И ПЛАЖУ: Купање на новосадском Штранду ове сезоне биће још безбедније, обезбеђена нова спасилачка опрема

С. БАЈИЋ

17. 05. 2022. у 07:26

КУПАЊЕ овог лета, у 111. купалишној сезони на Штранду, најлепшој плажи на читавом току Дунава, требало би да буде још безбедније.

ЧУВАЈУ И КУПАЧЕ И ПЛАЖУ: Купање на новосадском Штранду ове сезоне биће још безбедније, обезбеђена нова спасилачка опрема

Фото С. Б.

То потврђују у ЈКП "Градско зеленило" и истичу да је Спасилачка служба добила нову опрему, вредну три милиона динара, обезбеђену у оквиру пројекта "Безбедна плажа", који је финансирало Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

- Обезбеђени су спасилачки чамац, шест информативних табли, четири спасилачке куле, осам колутова за спасавање, 70 бова, 10 комада водоотпорних комплета прве помоћи и шест радио-станица - каже Јелена Прица, помоћник директора "Зеленила". - Штранд посети пола милиона купача и стално унапређујемо услове за боравак на плажи и безбедност. Сви спасиоци обучавају се за коришћење нове опреме, а уједно је почела и припремна обука за 20 спасилаца приправника.

Мирослав Беговић, координатор Спасилачке службе, који је већ 16 лета на Штранду, каже да будући спасиоци стичу знања о правилима понашања на плажи, а затим пролазе теоријску и практичну обуку. На крају, ко положи тест, бива примљен у службу.

- У последњих 16 година на Штранду нисмо имали ниједан случај утапања - каже Беговић. - Ове године у сарадњи са Црвеним крстом, још је виши ниво безбедности о којој у сваком тренутку брине 30 спасилаца. Највећи проблем представљају родитељи који губе малу децу на плажи као и чамци који возе близу бова.

Обука 20 часова

СУШТИНА је да се правилно користи купалиште, без немара и непажње. Обука спасилаца траје 240 часова, најбројнији су студенти Факултета за спорт а имамо и "машинаца", електроинжењера, као и спасиоце јуниоре, од 14 до 18 година који стичу прва знања и помажу искуснијима - каже Јелене Милић из Црвеног крста Војводине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Беки непожељан у Београду као Албанац, а хапшен као српски националиста