ПЛАСТИЧНЕ ФЛАШЕ ДАВЕ ЛИМ: Прибојски еколози и волонтери из реке извадили више од 200 кубика наталоженог отпада

А. РОВЧАНИН

04. 05. 2022. у 07:26

УПРКОС лошим временским условима, почело је уклањање отпада са плутајуће сајле на реци Лим, код Потпећког језера испод Железничке станице у Бистрици. Смеће волонтерски уклања Еко- -удружење "Јастреб" из Прибоја, а процене су да се наталожило више од 200 кубика отпада.

ПЛАСТИЧНЕ ФЛАШЕ ДАВЕ ЛИМ: Прибојски еколози и волонтери из реке извадили више од 200 кубика наталоженог отпада

Фото А.Ровчанин

Једна од најризичнијих еколошких тачки у Србији, због низа дивљих депонија у свом приобаљу је река Лим. У првим пролећним данима, река је поново пуна смећа, нарочито је критичан ток од Бистрице према Прибоју, на потезу пре Потпећког језера испод Железничке станице у Бистрици, на територији нововарошке општине, где се на плутајућој баријери наталожило према процени стручњака више од 200 кубика отпада.

Прибојски еколози организовали су се и волонтерски поново почели чишћење смећа. Ово је већ трећи пут да се уклања отпад са плутајуће ланчанице на Потпећком језеру. Последњи пут Еко-удружење "Јастреб" из Прибоја отпад са ланчанице чистило је половином марта, да би се за непуних месец и по дана наталожила дупло већа количина.

- У прошлој акцији уклонили смо 120 кубика смећа, сада га има дупло више. Требаће нам сигурно неколико дана да све уклонимо из воде - каже Синиша Лаковић испред Еко удружења "Јастреб".

За градњу три плутајуће баријере - ланчанице које би требало да спрече продор смећа у подручје бране Хидроелектране "Потпећ", општине Прибој, Пријепоље и Нова Варош добиле су 70 милиона динара од Министарства за заштиту животне средине - Прибој 35, Нова Варош 19, а Пријепоље 15 милиона динара, с тим што је свака од локалних самоуправа издвојила још 20 одсто од уступљене суме.

СПОРНА НАПЛАТА

ПРОБЛЕМ представља финансирање уклањања смећа са плутајућих баријера. Еко-

-удружење "Јастреб" из Прибоја засада периодично волонтерски уклања сакупљену отпад. Ипак, из овог удружења се надају да ће у будућности свој рад моћи и да наплате.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЋЕРКА ГОСПОДИНА БИНА: Лепотица променила презиме због очеве прељубе