ТРАДИЦИЈА НАСТАВЉЕНА НАКОН ДВЕ ГОДИНЕ: Комаранска кошија код Бродарева окупила на хиљаде посетилаца (ФОТО)

А.Ровчанин

01. 05. 2022. у 20:10

МЕЂУНАРОДНИ празник рада је традиционално у Пријепољу обележен изласком грађана у природу, међутим највеселије је било у комаранском крају, где су одржане трке коња.

ТРАДИЦИЈА НАСТАВЉЕНА НАКОН ДВЕ ГОДИНЕ: Комаранска кошија код Бродарева окупила на хиљаде посетилаца (ФОТО)

Фото: А.Ровчанин

Након двогодишње паузе, због пандемије вируса корона, поново је 1. маја на Боретином брду, изнад Бродарева одржана Комаранска кошија 52. по реду, којој је присуствовало више хиљада грађана. Боретино брдо и овога пута било је поприште спортског надметања и забаве.

Поред дружења великог броја људи из дијаспоре, Пријепоља, Бијелог Поља, Пљеваља, Прибоја и још неколико градова са тромеђе, посетиоци су имали прилику да прате спортска такмичења у традиционалним вештинама бацању камена с рамена, скоку удаљ, кросу и коњичким тркама. 

Члан Организационог одбора 52. Комаранске кошије Миралем Бјелак, каже да је поносан што се традиција одражавања кошије, наставила након двогодишње паузе. Он наводи да ће житељи овог краја, учинити све како би у будућности унапредили ову манифестацију и учинили је још масовнијом.

- Некада се овде окупљало више од 10 хиљада људи, сада је после двогодишње паузе у одржавању тај број мањи. Међутим, надам се да ћемо већ идуће године поново окупити стари број посетилаца. Биће ту и неких нових садржаја – каже Бјелак и додаје да ову манифестацију чини посебном то што деценијама негује и преставља добар пример за очување односа између Бошњака и Срба који сложно живе на овом простору.

Најзаниљиивји део 52. Комаранске кошије биле су коњичке трке, које су одржане у три дисциплине и то брдско планинска трка, за арапска грла и главна трка расних коња. У главној трци, на стази дугој 1.150 метара победу је однело глро “Мутахафиз” власништво београђанке Ирене Планић, са џокејом Луцом Васиљевићем из Пожаревца. 

- Љубав према коњима датира од 2011 године, када сам купила првог коња и почела да учествујем на тркама и посећујем хиподроме. Овде на Боретино брдо долазим већ неколико пута и увек је јака конкуренција – каже Ирена, власница победничког грла.

Амер Бјелак победник је крос трке, у скоку удаљ најбољи је био Елдар Планић, док је у бацању камена с рамена убедљиво победу однео Аднан Синачевић, брат од стрица олимпијца у бацању кугле Армина Синанчевића, који је не тако давно учествовео и побеђивао на овој манифестацији.

Директорка Туристичке организације Пријепоље, Драгана Вараклић, наводи да је задовољна што је Комаранска кошија обновљена након двогодишње паузе. Она истиче да ће у наредном периоду радити, заједно са људима из локалне самоуправе и организационим одбором на унапређењу манифестације, која ће већ идуће године бити употпуњена са новима садржајима, како би привукли што више посетилаца.

Награде најбољима у спортском такмичењу уручио је председник општине Владимир Бабић, који је изразио захвалност свима који су допринели да се ова манифестација обнови.

Комаранска кошија је традиционално такмичење настало од некадашњих сватовских трка коња, који су кроз село Комарани пролазили водећи младу, а најбржи добијали дарове. 

Организатори 52. Момаранске кошије су Туристичка организација Пријепоље, Општина Пријепоље и Месна заједница Орашац.
 

БОНУС ВИДЕО: 

ПРВО ОВОГОДИШЊЕ КУПАЊЕ НА ТИСИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (0)

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом