И ПРАИСТОРИЈА НАДОХВАТ РУКЕ: Завичајни музеј Жупе изложиће сутра, први пут, више од 1.000 експоната

С. Бабовић

26. 04. 2022. у 08:12

ПРВИ пут од 1991. године и тачно 140 година откако је Александровац добио име по престолонаследнику, сину краља Милана Обреновића, Завичајни музеј Жупе изложиће више од 1.000 експоната од праисторије до данас у потпуно новом, реконструисаном здању под заштитом државе.

И ПРАИСТОРИЈА НАДОХВАТ РУКЕ: Завичајни музеј Жупе изложиће сутра,  први пут, више од 1.000 експоната

Фото С. Бабовић

Међу њима су и четири спектакуларне неолитске фигурине из периода од 5.500 до 4.750 г. п. н. е, пронађене у другој половини 20. века и 2019. године.

Сви експонати чуваће се, како се екипа "Новости" уверила на лицу места, под посебним сигурносним мерама у модерном простору, који ће бити представљен јавности на сутрашњем свечаном отварању нове поставке.

- Вероватно да је највећи изазов поред саме реконструкције музејског простора била селекција експоната, којих у три збирке имамо више од 3.000, као и избор из фототеке са око 6.000 фотографија - каже, за "Новости", историчар Мирослав Шљивић, в. д. директора Завичајног музеја Жупе.

- Покушали смо да оживимо комплетну историју александровачког краја у 380 квадрата.

Мирослав Шљивић, Фото С. Бабовић

Надам се да ћемо овом поставком приближити посетиоцима чиме располажемо, као и да ће она једнако значити и туристима и људима Жупе.

Министарство културе и информисања инвестирало је око 4,2 милиона динара у пројекат реконструкције, који је подразумевао сређивање свих зидова, замену подова, плочица, уградњу нове столарије, мобилијара, електроинсталација, спуштање плафона, нови простор за конзерваторе, као и отварање сувенирнице у простору спомен-собе Милосава Буце Мирковића, у међувремену пресељену у Дом културе, који носи име овог завичајног аутора.

Део нове сталне поставке, Фото С. Бабовић

- У приземљу имамо 20. век, подсећање на историјат музеја који је основао Милосав Бонџић, период индустрализације, сведочанства о највећим фабрикама, Други светски рат, као и јединствену историју Првог светског рата у којој је учествовало близу 2.500 Жупљана - наводи Шљивић.

- Посебна просторија осмишљена је као пример пољанске куће, које су служиле за боравак винара и виноградара, док нас на спрату очекује градска соба из 19. века. Изложени су и значајни документи, попут Указа краља Милана Обреновића на молбу богатих Жупљана из 1882. године да њихову варош Кожетин преименује по престолонаследнику Александру.

Стручњаци довршавају сталну поставку, Фото С. Бабовић

Средњовековна сведочанства о граду Кознику, који је био врло жив у време кнеза Лазара Хребељановића и манастиру Дренчи, чије је најстарије помињање у Жичкој повељи из 1382, све до периода антике и славних фигурина воде посетиоца кроз далеку прошлост винског краја. Археолошком локалитету Витковачко поље, чија је заштићена површина 47 хектара и где су поред фигурине "Вита", нађене и статуе "Лејди оф Александровац", "Мадам де Витково" и "Венус де Жупа" поклоњена је заслужена пажња.

- И сама музејска зграда из друге половине 19. века, од изузетног је значаја, припадала је свештенику Марку Богдановићу, а у њој је боравио 1894. године лично краљ Александар - предочава за "Новости" директор Завичајног музеја, који од пре две године има и статус установе заштите.

ДРУЖИНА ПРОФЕСОРА БОНЏИЋА

ЗАВИЧАЈНИ музеј је настао захваљујући иницијативи групи Collegium historiсum Župa - дружини ђака основаној при александровачкој Гимназији под палицом легендарног професора историје Милослава Бонџића. Од 1991. године баштине локалну и националну историју, издавачи су часописа "Жупски зборник", а у библиотеци чувају близу 2.000 књига.

Завичајни музеј Жупе, Фото С. Бабовић

ПРИЧА О ПИЛОТУ

МЕЂУ новинама сталне поставке је и приказ историје једног од тројице оснивача Чехословачке и идејног творца модерне Словачке, потпуковника Милана Растислава Штефаника (1880-1919), који је 6. новембра, 1915. године као пилот у француској авијацији принудно слетео у Жупу и коме су Жупљани несебично помогли, пружајући му уточиште, храну и воду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

ПОСЛЕ ПРИЧА ДА ЈУ ЈЕ АРКАН ДОНЕО СА РАТИШТА: Тајна Цецине огрлице - огласила се ВЛАСНИЦА након више од 20 година