КОД КУЋЕ БИРАЈУ ЗА РЕЦИКЛАЖУ: Вршчани међу првима у Србији почињу да селектују отпад већ у домаћинствима

Ј. Ј. БАЉАК

03. 03. 2022. у 08:16

У ВРШЦУ је, по угледу на неке европске метрополе, почело увођење примарне селекције отпада, која подразумева да грађани сами у својим домаћинствима одвајају смеће које може да се рециклира, како би се смањило таложење ђубрета на градској депонији и, уједно, подигао ниво заштите животне средине.

КОД КУЋЕ БИРАЈУ ЗА РЕЦИКЛАЖУ: Вршчани међу првима у Србији почињу да селектују отпад већ у домаћинствима

Фото ЈКП Други октобар

Такав начин управљања отпадом у будућности ће и самим грађанима доносити одређене економске бенефите, попут умањеног рачуна за комуналне услуге и слично.

Локална самоуправа и комунално предузеће "Други октобар" покренули су овај пилот-пројекат овог месеца. Он обухвата 536 домаћинстава - 210 станова на Тргу Андрије Лукића и 326 кућа у суседном насељу Стакленик. Њима су већ подељене нове пластичне канте, у које ће посебно одлагати "мокри" и "суви" отпад.

- Предвиђено је да пробни период траје до децембра, након чега ће се, на основу добијених података, пројекат проширити и на остале делове града. То нас сврстава међу прве градове у Србији, који ће радити селекцију отпада на месту на ком он и настаје, у домаћинствима и пословним објектима - указује Слободан Јованов, члан Градског већа за заштиту животне средине.

"Мокри" отпад чине остаци хране, трава, цвеће, земља, лишће, пепео, пелене и хигијенски улошци. То ће, као до сада, бити одлагано на депонију, док ће се "суви" отпад, који чине све врсте пластичних производа (ПЕТ амбалажа, фолије, кесе, џакови), затим папир, картон, тетрапак амбалажа, метал, текстил и обућа, одвозити на даљу обраду у Центар за завршну селекцију.

- Селекцију "сувог" отпада ћемо у нашем објекту правити према природи материјала и начину рециклаже. Он ће се на покретној траци ручно разврставати на неупотребљив отпад и на отпад који може поново да се преради. То ће значајно смањити количину смећа које завршава на депонији - објашњава Велизар Вемић из "Другог октобра".

Вршачки комуналци ће рециклабирни отпад продавати специјализованим компанијама за рециклажу, а зарађени новац од те продаје "вратиће" грађанима на начин који ће накнадно бити одређен. То би требало да буде додатни мотив Вршчанима да савесно учествују у овом пројекту, зарад очувања наше планете.

СУБОТОМ ОДВОЗЕ СМЕЋЕ

КОМУНАЛНИ (мокри) отпад ће се у овим насељима односити као и до сада - петком, док ће рециклабирни отпад бити одвожен суботом. За то је изабран баш викенд, јер је тада већина становника код куће, па ће од ђубретара моћи да добију додатна упутства о селекцији.

Такође, током трајања пилот-пројекта, суботом ће у овим насељима бити сакупљан и зелени и кабасти отпад, невезано за устаљене акције "Месец чистоће" у априлу и октобру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (1)

А БИЛИ СУ САМО ДЕЦА: 79 дечјих жртава за 78 крвавих дана