МОБИЛНИ АПАРАТИ СПАСАВАЈУ ЖИВОТЕ: Болница у Кикинди добила преко потребну опрему важну за лечење најтежих болесника (ВИДЕО)

Р. Шегрт

02. 03. 2022. у 06:21

ЗАХВАЉУЈУЋИ донацији од око 400.000 динара, Општа болница у Кикинди сада има четири мобилна апарата за торокалну дренажу, који су важни у лечењу најтежих пацијената, односно оних који су на интензивној нези.

МОБИЛНИ АПАРАТИ СПАСАВАЈУ ЖИВОТЕ: Болница у Кикинди добила преко потребну опрему важну за лечење најтежих болесника (ВИДЕО)

Фото Р. Шегрт

Лекарима су значајни јер су преносиви, па могу да их користе и приликом транспорта пацијената тако да могу пресудно да помогну у спасавању оних који су животно угрожени.

Болница до сада није имала овакав мобилни апарат, већ само онај који је фиксиран у јединици интензивног лечења.

- Овај апарат служи нам да, након увођења дрена у простор између зида грудне дупље и плућа, помоћу негативног притиска, извучемо ваздух, крв или друге патолошке течности које се ту накупљају. Са новим апаратом такву интервенцију можемо да радимо на сваком месту у болници. Посебно је важно да такав апарат сада имамо на Пријемном одељењу, где се најчешће поставља таква дијагностика. Тиме се скраћује време почетка лечења, јер пацијенте са пријемног не морамо да пребацујемо на први спрат, на интензивно лечење.

Једнако је важно да овај апарат можемо користити и на терену и приликом транспорта пацијената, а то некада може да спасе живот - објаснио је др Бојан Миладинов, начелник Хирургије кикиндске болнице.

 

Нова опрема помоћи ће да се реши и гужва на одељењу Интензивне неге, која је раније настајала управо због мањка апарата за дренажу.

- Сада ће пацијенти моћи да се лече и на другим одељењима, на Хирургији, на пример, па ће остати више места на интензивном лечењу. То нам је веома важно у време ковид- пандемије, када се дешавало да је попуњен капацитет на јединици интензивног лечења - наводи анестезиолог Владимир Прунић, помоћник директорке болнице за медицинска питања.

Нови апарат и на Пријемном одељењу, Фото Р. Шегрт

Нови апарати купљени су захваљујући донацији француске компаније. Добар посредник између здравствених установа и донатора је локална самоуправа, а заменица градоначелника Дијана Јакшић Киурски каже да су донације веома важне у време пандемије.

ПОТРЕБНО ЈОШ 15 АПАРАТА

БОЛНИЦИ недостаје још медицинских апарата, у овом тренутку чак 15. Преко нам је потребан дефибрилатор са привременим пејсмејкером. Имамо један одличан на Пријемном, али нам исти такав треба и за Интерно одељење. Вредност му је 1,1 милион динара. Ради набавке плазма стерилизатора конкурисаћемо код Покрајинског секретаријата за здравство. Треба нам и комплетна опрема за уролошке интервенције, затим ЕЕГ апарат, оперативне лампе - набраја др Весна Томин, в. д. директора болнице.

7.000 ПАЦИЈЕНАТА

НАША болница је регионалног карактера, има 16 одељења, а годишње 7.000 пацијената прође само кроз стационарни део и још хиљаде оних који су прегледани у амбулантама.

Болница у Сенти сада нема уролога, па ми збрињавамо све такве пацијенте до Суботице - истиче др Томин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну