КОВИД ГАСИ И АГЕНЦИЈЕ: Туристички оператери све теже послују, а многи су и престали и да постоје

С. БАЈИЋ

29. 01. 2022. у 07:26

ОД 55 туристичких агенција у Новом Саду, од којих се свега десетак баве довођењем гостију у Српску Атину, једна је банкротирала, четири су затворене, а све заједно имају отежано пословање због пандемије.

КОВИД ГАСИ  И АГЕНЦИЈЕ: Туристички оператери све теже послују, а многи су и престали и да постоје

Фото С. Б.

Под стечај је крајем прошле године отишла веома угледна агенција "Компас", која је успешно пословала дуже од пола века, што је по оцени новосадских туристичких посленика велики губитак.

Наташа Павловић, директорка Туристичке организације Војводине, истиче да је због короне туризам претрпео велику штету.

- Рецептивне туристичке агенције имају значајан удео у развоју српског туризма, и свакако да ће затварање агенције имати утицај на смањење туристичког промета у Војводини- каже Павловићева.

- Корона је променила и навике туриста који се окрећу самосталном организовању одмора на ближим дестинацијама, избегавају масовна путовања и индивидуално планирају.

Она такође наглашава да је у претходном периоду, ипак, повећан интерес за рурални туризам у Војводини.

- Субвенционисање одмора од стране Министарства трговине, туризма и комуникација путем ваучера је имало велики утицај на пораст туриста. Домаћи туризам се полако опоравља, па је тако за првих 10 месеци прошле године дошло до пораста укупног броја туриста у износу од 52,2 одсто, док је пораст броја домаћих туриста износио 36,4 одсто, у односу на исти период 2020. - каже Павловићева.

Тихана Путин, аналитичар Туристичке организације Новог Сада, наглашава да свако гашење привредне активности ни мало није добро, тим пре што је реч о агенцији са дугом традицијом која је изнедрила велики број туристичких радника у Новом Саду.

- Наш циљ је, пре свега, довођење туриста са емитивних тржишта, као што су Русија, Турска у наш град и свакако да је проблем када се угаси пример добре праксе - каже Путинова.

У ДЕБЕЛОМ МИНУСУ

ИВАНКА Тасић и Милијана Гламочак, власнице агенција "Панакомп травел" и "Астра турс 021", које се баве претежно "инкоминг" туризмом, истичу да су готово све агенције у "дебелом минусу".

- Постоји интерес гостију из Енглеске, Немачке и Холандије, који су преко нас већ били у Србији, да поново дођу. Припремамо нове програме и туре и надамо се да ће то бити реализовано - кажу туристичке посленице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу