ГРЕЈАЊЕ ЈЕФТИНИЈЕ 82 ОДСТО! Донацијом Владе Швајцарске поправља се енергетска ситуација у школи и четири вртића у Врбасу

З. Рајић

29. 01. 2022. у 08:25

У ВРБАСУ је у току енергетска санација ОШ "Светозар Милетић" и четири вртића у оквиру ПУ "Бошко Буха", што би у ових пет установа требало да донесе уштеду топлотне енергије од 82 одсто!

ГРЕЈАЊЕ ЈЕФТИНИЈЕ 82 ОДСТО! Донацијом Владе Швајцарске поправља се  енергетска ситуација у школи и четири вртића у Врбасу

Радови у вртићу "Бубица", Фото Г. Д.

Овај подухват финансирала је Влада Швајцарске са 1,6 милиона франака или 1,5 милиона евра. Радови, које од почетка школске године изводи ГП "Морава ин" из Крушевца, требало би да буду завршени до маја.

- Када посао буде готов, школа и четири вртића ће трошкове за грејање, који су годишње износили 8,6 милиона динара, плаћати 1,6 милиона. Емисија угљен-диоксида ће у овим образовним установама бити смањена са 350 на 80 тона годишње - рекла је Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике, која је ове седмице, заједно са амбасадором Швајцарске у Србији Урсом Шмитом, обишла радове у Врбасу, шест месеци након што је потписала уговор за њихов почетак.

Пензионерка из Змајева мења столарију, Фото Г. Д.

Председник општине Врбас Предраг Ројевић истакао је да ће енергетском оптимизацијом ОШ "Светозар Милетић" и вртића "Бубица", "Полетарац", "Ливадица" и "Вила" 700 ученика и 1.335 предшколаца имати боље услове за боравак и учење.

У врбаској општини се истовремено спроводи замена столарије у домаћинствима, уз субвенције које обезбеђује Министарство рударства и енергетике. Министарка је посетила домаћинство пензионерке Анке Петровић у Змајеву, једно од 35 у општини која су искористила погодност да, ради уштеде енергије, замене прозоре и врата.

- Ових дана ћемо расписати конкурс за замену столарије, а крајем фебруара за постављање соларних панела на крововима стамбених објеката у свим градовима и општинама. За те намене смо издвојили више од 200 милиона евра. Уколико тако наставимо, Србија ће за три године смањити потрошњу топлотне и електричне енергије за 20-25 процената, а рачуни домаћинстава и јавних установа биће нижи за 30-40 одсто - нагласила је министарка.

ЕЛЕКТРАНА

ПОДИЗАЊЕ енергетске ефикасности у нашој земљи министарка је упоредила са изградњом једне велике електране.

- Кроз старе прозоре и врата, као и лоше котлове, Србија годишње баци производњу једне електране, најплеменитијег вида енергије - илустровала је Михајловићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РОМАНТИКА НА НЕШТО МОДЕРНИЈИ НАЧИН: Хотел намењен само старијима од 16 година који знају добро да се забаве