УЧЕ И РАДЕ ЗА ТРЖИШТЕ: Задруга у школи за децу оштећеног слуха и говора "11. мај" у Јагодини (ФОТО/ВИДЕО)

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

29. 01. 2022. у 06:21

УЧЕНИЧКА задруга "Повежимо се", формирана пре две године у оквиру школе за децу оштећеног слуха и говора "11. мај" у Јагодини, прва је те врсте у Поморавском округу која послује по тржишним принципима, односно може да продаје своје производе.

УЧЕ И РАДЕ ЗА ТРЖИШТЕ: Задруга у школи за децу оштећеног слуха и говора 11. мај у Јагодини (ФОТО/ВИДЕО)

Фото З. Глигоријевић

На конкурсу Министарства просвете, прошле године је за рад основаца добила 400.000, а за средњошколце 370.000 динара, па су новац искористили за куповину машина, алата и репроматеријала. Задруга је, заправо, продужена рука практичне наставе, јер су деца кроз њу већ упозната с производним процесом, па их ово организовање охрабрује и припрема за будући самостални рад.

Слободан Филиповић, Фото З. Глигоријевић

- С обзиром да нам је књиговезачка делатност основна, пред Нову годину смо радили календаре, роковнике и фасцикле, штампали смо упаљаче и хемијске оловке, правили магнете и кутије за паковање разне робе. Нажалост, због пандемије немамо континуитет у раду, ачи смо конкурентни на тржишту јер урачунавамо минималну зараду Јер, нама је циљ да разбијемо предрасуде о томе да наша деца нису у стању да направе квалитетне производе - оцењује Слободан Филиповић, директор Задруге која је заснована на добровољној основи, а у њен рад је укључено 90 одсто ђака, те њихови родитељи и запослени у школи.

Фото З. Глигоријевић

Иначе, образовну установу која од 2009. прима и децу са посебним потребама, похађа 70 основаца и 65 средњошколаца, а располаже и Домом капацитета 75 места. Поред књиговезачке радионице, поседује још пекару која свим ђацима обезбеђује две ужине, док се у фризерском салону улепшавају и наставници...

- Кроз практичан рад сам научио да правим све врсте фризура, чак и водену ондулацију, па једва чекам да отворим свој салон - каже Метеја Филиповић, са којим се слаже и његов вршњак Никола Тасић.

Детаљ из књиговезачке радионице, Фото З. Глигоријевић

АТРАКТИВНО

НАСТАВНИЦА практичне наставе Мирјана Ристић, која пекарском занату учи 29 ђака, каже да су они после трогодишњег школовања обучени за самостални рад, па не чуди што чак 80 одсто њих посао добије чим изађу из клупа.

- У дигиталној учионици, на машини марке "роланд" коју смо добили из Јапана, штампамо разне врсте материјала и пристојно зарађујемо - поносан је професор технологије рада Дејан Поповић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)