НОВИ ЦИКЛУС ФИНАНСИРАЊА ИЗ ИПА ФОНДА: Локалне самоуправе из Браничевског округа у прекограничној сарадњи са Румунима

Д. НОВКОВИЋ

27. 01. 2022. у 10:21

ПОЖАРЕВЉАНИ су били домаћини састанка организованог између представника општина у Браничевском управном округу и румунске жупаније Караш Северин, а тема је била припрема заједничких ИПА пројеката, у оквиру прекограничне сарадње до 2027.

НОВИ ЦИКЛУС ФИНАНСИРАЊА ИЗ ИПА ФОНДА: Локалне самоуправе из Браничевског округа у прекограничној сарадњи са Румунима

Детаљ из нове болнице, Фото Д. Новковић

Пројекти који би тек требало да се осмисле и дефинишу биће, како је најављено, из области културе, туризма, здравства, школства и спорта, а приоритет ће имати уређење речних обала.

- Повод за састанак је био почетак новог циклуса давања из ИПА фондова, за које су опредељена значајна средства. У прошлом циклусу, највећи пројекат је било уређење нове болнице у Пожаревцу, што ће бити завршено крајем марта или почетком априла, јер је преостало само још око пет одсто грађевинских радова и опремање - каже начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић.

Павловић и Ђокић (десно) са гостима, Фото Д. Новковић

Истовремено, градоначелник Пожаревца Саша Павловић подсећа да је, међу више пројеката реализованих новцем из ИПА фондова прекограничне сарадње, посебно важан био онај који се односио на културу и туризам, у оквиру којег је омогућио постављање балон-хале.

- Пројекат којим се посебно поносим је нова болница и оснивање Онколошког центра, за који је и локална самоуправа издвојила милион евра - напоменуо је први човек Пожаревца.

Фото Д. Новковић

Изградња објекта нове болнице је, подсетимо, започета још 1998, али је касније, због недостатка средстава, посао обустављен. И, управо захваљујући програму прекограничне сарадње, у њој данас раде бројне службе и формира се Регионални центар за превенцију, рано откривање и контролу малигних болести. Укупна вредност овог пројекта износи 11,8 милиона динара, обезбеђених из ИПА фондова Европске уније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу