ГРАДЕ МОСТОВЕ ПРИЈАТЕЉСТВА: Основци са КиМ и из Новог Сада били гости у Градској кући

Љ. П.

26. 01. 2022. у 12:10

ЂАЦИ основне школе „Вељко Дугошевић“ из Ранилуга са Косова и Метохије, њих 32, и њихови домаћини, вршњаци из Новог Сада, данас су били гости на пријему у Градској кући у Новом Саду, а Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, поздравио је учеснике пројекта „Свим срцем за осмех детета“, који је осмишљен као седмодневни боравак деце са Косова и Метохије код својих вршњака у Новом Саду.

ГРАДЕ МОСТОВЕ ПРИЈАТЕЉСТВА: Основци са КиМ и из Новог Сада били гости у Градској кући

Прес служба града Новог Сада

Децу из Ранилуга, узраста 12, 13 и 14 година, угостили су ученици новосадских осмолетки „Душан Радовић“, „Светозар Марковић“ и „Жарко Зрењанин“.

- Град Нови Сад подржава овај пројекат јер је усмерен на стварање нових пријатељстава и пружа прилику да деца са Косова и Метохије упознају Нови Сад, али и да ученици из наших школа сазнају о томе како се живи у јужној српској покрајини – казао је Рожић. - Нови Сад је ове године посебан град, јер је Европска престоница културе и зато ми је посебно драго што ће наши гости моћи да се упознају са појединим културним садржајима који се организују тим поводом.

Порука Европске престонице културе, како је рекао Рожић, је да су мир и међусобно разумевање међу људима једини мостови који заиста спајају и тако чине свет добрим местом за живот. Он је изразио наду да ће генерације које долазе на таквим вредностима стварати друштво које ће бити отвореније и боље за сваког појединца.

Директорка ОШ ''Вељко Дугошевић'' из Ранилуга Данијела Денић захвалила се на гостопримству, уз жељу да и ученици из Новог Сада узврате посету. Како је рекла, оваква дружења стварају мост нераскидивог пријатељства међу децом.

- Они су срећни и задовољни, а у новосадским породицама се осећају као код куће – нагласила је Данијела Денић.

Пројекат "Свим срцем за осмех детета" обухвата наставне и ваннаставне активности у школама домаћина, посете културно-историјским знаменитостима Новог Сада, Сремских Карловаца и Фрушке горе, активности од културног значаја за малишане, спортске активности, као и разноврсне садржаје забавног карактера. Пројекат, по осми пут, организује Удружење грађана ''Нови Сад'', а према речима председника тог удружења Горана Бајшанског, деца са севера и југа Србије редовно се међусобно посећују.

- Можда је и круна ове приче венчање двоје младих које ће се десити на лето, а који су се упознали на почетку овог пројекта – открио је Бајшански.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима