НАСА ЧУВА НАШЕ ЊИВЕ: Сарадња "Биосенса" са свемирском агенцијом и универзитетима Америке

З. ГРУМИЋ

26. 01. 2022. у 08:25

ИНСТИТУТ "Биосенс" у Новом Саду ће у оквиру сарадње са НАСА и америчким универзитетима реализовати заједнички пројекат који ће умногоме помоћи српској пољопривреди да се суочи с климатским променама и да што рационалније користи земљиште и водне ресурсе.

НАСА ЧУВА НАШЕ ЊИВЕ: Сарадња Биосенса са свемирском агенцијом и универзитетима Америке

"Биосенсова" лабораторија, Фото "Биосенс"

Та наша научна институција саопштила је да ће у предстојећем периоду сарађивати са чувеном америчком свемирском агенцијом, Универзитетом у Гренд Велију, као и Државним и Технолошким универзитетима у Мичигену на развијању система за мониторинг и рационално коришћење водних ресурса и земљишта у Србији.

Владимир Црнојевић, Фото "Биосенс"

У "Биосенсу" објашњавају да због све учесталијих суша и великих осцилација у временским приликама, које су последица климатских промена, пољопривредници се све више ослањају на различите системе за наводњавање. Непредвидиве летње падавине проузрокују промене водостаја који у јужном сливу Дунава, драгоценом ресурсу за пољопривреду, опада. Како би се аграрни сектор на прави начин прилагодио климатским променама важно је, у том контексту, разумети трендове у пољопривреди, односно померање датума сетве и жетве, промене сетвене структуре, плодореда, трајања пољопривредне сезоне.

- НАСА нам је свима позната по спејс-шатлу и слетању на Месец, али је велики део њихових операција усмерен ка осматрању земље. Заједно са америчким колегама ћемо анализирати сателитске слике Војводине и покушати да дамо одговор на питање како ће климатске промене утицати на домаћу пољопривреду и животну средину и шта конкретно можемо да урадимо да бисмо повећали ефикасност производње и задржали биодиверзитет - изјавио је Оскар Марко, помоћник директора за иновације и сарадњу са привредом.

Заједнички пројекат "Биосенса" и америчких научних институција трајаће до 2024. године.

Сателитски снимак усева, Фото "Биосенс"

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА

ДИРЕКТОР Института "Биосенс" Владимир Црнојевић сматра да је ова сарадња још један важан корак у процесу дигитализације наше пољопривреде, чија је локомотива управо "Биосенс".

- Производ Института "Биосенс" је знање. Тренутно најважнија полазна тачка за развој пољопривреде су подаци. Дељењем података и знања кроз сарадњу са врхунским научним институцијама и улагањем у истраживања, умножава се интелектуални капитал, настају нове идеје и решења која ће пољопривреду учинити ефикаснијом - истакао је Црнојевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗГОРЕО СТАКЛЕНИК И МЕХАНИЗАЦИЈА: Пожар на периферији Крушевца