СМЕШТАЈ ЗА СВЕ ЂАКЕ: Мање заинтересованих за боравак у Јагодинском дому ученика средњих школа (ВИДЕО)

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

26. 01. 2022. у 05:55

УСЛЕД осетног пада броја ђака који конкуришу за смештај у Дому ученика средњих школа "Јагодина" у граду под Белицом, током последње три године ова установа све теже попуњава капацитете.

СМЕШТАЈ ЗА СВЕ ЂАКЕ: Мање заинтересованих за боравак у Јагодинском дому ученика средњих школа (ВИДЕО)

Фото З. Глигоријевић

Проблем је настао због пада наталитета и економске кризе, са чим се не суочавају само велики центри попут Београда и Крагујевца, па се у једној општини из Поморавског округа ове године у први разред осмолетке уписало само шесторо ђака, а у неким школама се укидају одељења.

- Некада је, после конкурса, "испод црте" било и до 80 средњошколаца, односно за 220 места је конкурисало и по 300 заинтересованих. Лане смо уписали 216 кандидата, а ове године је прекобројан био само један ученик, али смо и за њега брзо нашли место - каже директор Дома Марко Маљковић.

Фото З. Глигоријевић

Иако је установа превасходно намењена средњошколцима, има и додатна 104 места за студенте. Што се тиче ученика средњих школа, гравитирају они из Поморавског округа, али и из Лапова, Баточине и Варварина. Ту је и неколицина њих из удаљених јагодинских села, који због неадекватног превоза станују у Дому, заједно са студентима Факултета педагошких наука из уже Србије, укључујући чак и Врање, Ниш, Зајечар, Бор и Крагујевац.

 

- Сада више не постоји конкуренција, некада деца која нису имала бар врло добар успех нису могла да добију смештај, а сада, практично, уписујемо све децу. Снижени критеријум се већ види у васпитачком раду, али имамо одличну сарадњу са Министарством просвете, па смо много тога унапредили - оцењује Маљковић.

Услови за боравак и рад у Дому, сазнајемо, никада нису били бољи. Ту су библиотека са више од 5.000 наслова, сала за рад секција, клуб, читаоница, учионица са 30 места, спортски терени отвореног типа, амфитеатар са 100 места, летњиковац...     

Марко Маљковић, Фото З. Глигоријевић

НАПРЕДАК

ЗАХВАЉУЈУЋИ видео-надзору и лиценцираном обезбеђењу, безбедност је увек била на завидном нивоу, а лане је саграђена и портирница из које ће моћи да се управља читавим системом. После реновирања крова и замене столарије, све зграде испуњавају највише услове енергетске ефикасности. Дом има и самостално грејање на гас, које троши чак 60 одсто мање него раније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЊА КУЖЕТ СМРШАЛА 18 КИЛА: Из исхране избацила ЈЕДНУ намирницу