ЦРНО НА БЕЛО ДА НЕЋЕ БИТИ МУТНО! Темеринци траже гаранцију да ће после затварања фарме свиња бити поштеђени загађења

З. Рајић

25. 01. 2022. у 07:26

ЖИТЕЉЕ Темерина од прошлог месеца више не гуши смрад са фарме свиња, лоциране надомак насеља Старо Ђурђево, јер су обори испражњени, али страхују да би неки објекти поново могли да буду активирани за исту или сличну делатност.

ЦРНО НА БЕЛО ДА НЕЋЕ БИТИ МУТНО!  Темеринци траже гаранцију да ће после затварања фарме свиња бити поштеђени загађења

Депонија стајњака на државној парцели / Фото Н. Т.

Они су због тога затражили да општинари писмено потврде да је тренутни прекид рада фарме уједно и крај загађења против којег су се борили више од 10 година, а посебно од 2018, кад је оборе закупила фарма "Темерин аграр" у власништву Mitros Fleischwaren из Сремске Митровице, ћерке фирме аустријског холдинга "Герлингер", и у њима узгајала чак 36.000 товљеника годишње.

- Имамо разлога да стрепимо да ће штале опет бити у функцији, јер није откривено где су животиње пресељене, а адреса фарме у АПР је задржана у Темерину - напомиње Миленко Карлица, један од 51 потписника петиције за измештање фарме и подносилаца тужбе против овог предузећа због загађења.

Немања Обрадовић, активиста "Еколошке иницијативе Темерин", истиче да је неопходно санирати тзв. лагуну, где је одлаган течни стајњак са фарме, чијим је преливањем затровано суседно општинско земљиште и угрожена река Јегричка.

- Ловци из Бачког Јарка обавестили су нас да су угинула четири ловачка пса, која су пила воду из те лагуне, што говори колико је њен садржај токсичан. За почетак се мора уклонити цев, пружена преко Јегричке и општинског земљишта, којом се отпад са фарме изливао у лагуну. То би био доказ на делу да лагуну више неће користити ниједан загађивач. Покрајинска инспекција је још 2019. године наложила да се та цев склони у року од три дана, што до данас није учињено - рекао је Обрадовић.

После састанка делегације грађана са представницима локалне самоуправе крајем децембра, пре неколико дана стигао је одговор председника општине Младена Зеца.

- За постављање цеви је 1988. године издата грађевинска дозвола, која по садашњем закону још увек важи - написао је Зец.

ОТПАД НА ПАРЦЕЛИ МИНИСТАРСТВА

ГРАЂАНИМА је достављен и допис који је општинска грађевинска инспекторка Бранка Влаисављевић упутила Министарству пољопривреде, на чијој је парцели изграђена лагуна.

- Будући да је фарма свиња исељена, а лагуна не представља функционалну целину, нити има употребну дозволу, потребно је што пре извршити рекултивацију пољопривредног земљишта - указала је инспекторка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛАПОВО ЋЕ ПОСТАТИ ЛОГИСТИЧКИ ЦЕНТАР: Велика очекивања од реконструкције безмало три километра међуопштинског пута ка Баточини