НУДЕ ПОСАО ЗА СВЕ КОЈИ ХОЋЕ ДА РАДЕ: Челници Шида најављују запослења у овој години, јер се отварају бројне фабрике

С. КОСТИЋ

24. 01. 2022. у 07:50

ОПШТИНА Шид која се граничи са Републиком Хрватском и БиХ, последњих година сусрела се са проблемом емиграције становништа у развијене земље Европе.

НУДЕ ПОСАО ЗА СВЕ  КОЈИ ХОЋЕ ДА РАДЕ: Челници Шида најављују запослења у овој години, јер се отварају бројне фабрике

Зоран Семеновић, Фото С. Костић

Пандемија која је свуда у свету многе оставила без посла, вратила је у Шид више од 300 грађана из ове општине. То је улило наду Зорану Семеновићу, председнику Општине Шид, да села неће изумрети, па обећава да ће посла бити за све оне који буду желели овде да раде.

Неколико компанија које су започеле изградњу својих властитих погона, у индустријској зони у Адашевцима, током ове године отвориће прва нова радна места, те грађани ове општине неће више морати у потрази за послом да иду по другим оближњим општинама.

Како се очекује, прву фазу радова завршиће и највећа компанија за производњу сточне хране на западном Балкану, која долази из Мађарске.

- Крајем пролећа тај погон требало би да почне са радом. Вредност инвестиције је 20 милиона евра, а на почетку ће бити запослено око 50 радника, а када фирма буде радила пуним интензитетом запослиће преко 110 радника - каже за "Новости" Зоран Семеновић, председник Општине Шид, додајући да од 100 хектара на којима се простире индустријска зона, сада је остало још слободно 15.

- Пандемија која ствара проблеме у целом свету, нама је вратила 300 суграђана који су радили у иностранству. Сада на полугодишту уписано је 38 деце, која су се вратила са својим родитељима у шидску општину.

Фото Архива

Добри путеви не само да доводе инвеститоре, већ и задржавају људе да остану на селу, зато локална самоуправа сваке године улаже у путну инфраструктуру.

- Жеља нам је да се рехабилитује пут Кукујевци - Шид, јер због велике фреквенције саобраћаја, посебно теретног, много је оштећен - каже Семеновић.

- Изградњом новог ауто-пута Кузмин - Сремска Рача, бољу повезаност имаћемо и са Републиком Српском и БиХ, јер ће се из села Вишњићево директно укључивати на нову саобраћајницу. Обилазница око Шида решила би проблем теретног саобраћаја који се сада одвија кроз сам центар. То је једини путни правац према граничном прелазу Товарник, а на годишњем нивоу кроз Шид прође преко 150.000 камиона.

ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ ЈАМЕНА

ЗА неколико месеци треба да се отвори пети гранични прелаз Јамена - Рачиновци, који ће бити четврти са Хрватском. Овај гранични прелаз највише ће муке скратити мештанима села Јамена, који сада морају да иду 80 километара преко Батроваца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)