ЖЕНА ЗВАНА - ДОБРОТА: Хуманитарни рад швајцарске пензионерке из Ћуприје Мирјане Миловановић

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

24. 01. 2022. у 10:10

ЗА доброчинство и племенитост, исказану сталним учешћем у акцијама хуманитарне организације "Помоћ пријатељу", Мирјана Миловановић (66) - швајцарска пензионерка из Ћуприје - добила је Захвалницу.

ЖЕНА ЗВАНА - ДОБРОТА: Хуманитарни рад швајцарске пензионерке из Ћуприје Мирјане Миловановић

Добротворка са Срђаном, Фото З. Глигоријевић

Наиме, већ двадесетак година, бројним породицама из Алексинца, Ниша, Београда, Крагујевца, Ћуприје и других градова помаже да се изборе са тешком материјалном ситуацијом, па им шаље новац, обезбеђује им храну, набавља огрев, гардеробу и обућу. Са свима је остала у контакту, а са некима се и зближила толико да су постали својеврсна фамилија...

- Када сам недавно прослављала 66. рођендан, гости су, уместо поклона, у кутију убацивали новац за лечење Срђана Миљковића (35) из Равне Реке, који је после хемотерапија и зрачења, због лечења ретког облика леукемије и тумора, остао непокретан.

Од сакупљених 80.000 динара му сада плаћам приватног физиотерапеута. Мени ништа није потребно, имам све, а највећи поклон би ми било кад бих успела да њега подигнем на ноге - каже Мирјана.

Од ње сазнајемо да се Срђан, који је у Равној Реци живео сам мајком Звезданом и два брата, у оронулој кућици која прокишњава, септембра прошле године преселио у Ћуприју, па се сада лечи у овдашњој Општој болници.

- Отац нас је одавно напустио, један брат је зарађивао у руднику, а ја сам, док се не разболех, секао дрва у шуми и продавао их за огрев. Сада примам 28.000 динара на име туђе неге јер сам завршио у инвалидским колицима. Захваљујући физиотерапеуту и свакодневном вежбању, осећај у ногама ми се мало повратио, што буди наду да ћу ускоро моћи да ходам помоћу штака - вели Срђан.

Иако Мирјана тренутно највише брине о њему, помаже и другима, а овдашњој јавности је позната као жена која је 2018. прославила 30 година од развода брака. И тада није желела поклоне, већ је сакупљала новац за помоћ породици из Алексинца са петоро деце, те Нишлијама које је била притисла немаштина.

АВИОН

МИРЈАНУ воле и сва деца из њене улице, коју често обрадује слаткишима.

- Једном сам им обећала да ћу бацати бомбоне из авиона, па сам прошлог лета на Добричеву изнајмила лаку летилицу и одржала реч. Тако је изрека "Авионе, баци ми бомбоне" за децу из комшилука постала стварност, а ја сам била срећна колико и они - поносна је Мирјана Миловановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ГРИВНА УЗЕЛА АПСОЛУТНИХ 100: Етно-група из Кладова ниже успехе и у међународној конкуренцији