ДА ДЕЦА РАСТУ КРАЈ РОДИТЕЉА: Трстеник се од 1. фебруара прикључује програму подршке чији је циљ јачање социјално угрожених породица

С. Бабовић

24. 01. 2022. у 06:40

ПРОГРАМ подршке јачању социјално угрожених породица, које су у ризику од издвајања деце, у Трстенику почиње да се реализује од 1. фебруара.

ДА ДЕЦА РАСТУ КРАЈ РОДИТЕЉА: Трстеник се од 1. фебруара прикључује програму подршке чији је циљ јачање социјално угрожених породица

Фото С. Бабовић

А, по подацима овдашњег Центра за социјални рад, тренутно је троје деце смештено у три хранитељске породице на територији ове општине, док су 22 малишана из Трстеника збринута у 13 хранитељских породица по Крушевцу, Крагујевцу, Александровцу, Ћићевцу, Аранђеловцу и Бојнику.

Сходно протоколу, који је недавно потписан са фондацијом СОС Дечја села из Краљева, биолошке породице - као најбоље место за одрастање детета - добијаће подршку да ојачају своје капацитете и са њима ће, као саветници, радити психолози, педагози, социјални радници, едукатори за децу... Посебно ће се радити са породицама које се припремају за повратак детета, после раздвојености, сродничким хранитељима.

- Циљ је да се у наредних годину и по породице ојачају независно од социјалних давања.

Имамо добру сарадњу са Центром за социјални рад, а наш задатак је да обезбедимо просторије у којима ћемо, и по завршетку пројекта, наставити пружање ове услуге - каже председница Општине у Трстенику Милена Турк.

Центар за подршку породици, од 2021, ради при СОС Дечјем селу у Краљеву, а директорка ове организације Биљана Зорић Димић истиче да се овај програм већ годинама реализује у Београду и Нишу, док је Трстеник сада препознао значај подршке биолошким породицама које могу упутити стручњаци Центра за социјални рад, здравствени радници, школе...

После прве процене потреба и околности у породичном дому, сачињава се план развоја за који су задужене све надлежне институције.

Нова осмолетка у граду на Ибру, Фото ОУ

По том протоколу, породични саветник једном седмично посећује породицу, а редовни су сусрети и са децом, с тим што се малишанима потешкоћама у учењу пружа се додатна образовна подршка, коју пружају логопед, дефектолог, психотерапеут...

Једном месечно се одржавају радионице за децу и родитеље, а подршка подразумева и заступање, односно упућивање на друге институције и организације у заједници, да би се остварила права на здравствену, социјалну и заштиту сваке друге врсте. Најугроженијим породицама са децом се обезбеђује и материјална подршка за ургентне потребе - при набавци хране, средстава за хигијену, лекова, помагала, школског прибора, одеће и обуће.

СТАНДАРД

ФОНДАЦИЈА СОС Дечја села Србије је национална, хуманитарна и непрофитна организација - једна је од 135 чланица истоимене међународне федерације, а сви програми у оквиру мреже, укључујући и овај у Трстенику, реализују се по јединственим стандардима.

ЈЕДНОКРАТНА ДАВАЊА

ПОДАЦИ Центра за социјални рад у Трстенику показују да је у децембру 2021. на територији Општине било 252 корисника новчане помоћи, у чијим су породицама укупно живела 503 члана.

- Лане је једнократну помоћ добила 481 особа, али су неке од њих и више од два пута биле корисници, па укупан број давања премашује хиљаду - објашњава дриректор трстеничког Центра за социјани рад Драгојло Минић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића