ОСАТИЦА СВЕДОК ТУГЕ И ЉУБАВИ ПРЕМА ОТАЏБИНИ: Врање одало почаст ослободиоцима од османске владавине

Д. Ристић

23. 01. 2022. у 13:25

Поводом Дана града и 144. годишњице ослобођења Врања од Турака организован је традиционални марш до Осатице под називом ,,Стазама ослободилаца Врања из 1878. године".

ОСАТИЦА СВЕДОК ТУГЕ И ЉУБАВИ ПРЕМА ОТАЏБИНИ: Врање одало почаст ослободиоцима од османске владавине

Д. Ристић

Председник Скупштине града др Дејан Тричковић подсетио је да су, према сачуваним документима, у борбама за ослобођење Врања погинула 122 војника, а рањених официра, подофицира и војника било је 229. Настрадали ратници сахрањивани су на више места, а највише у махали Осатица. Стазе врањских ослободилаца су тешке, пуне неизвесности и препрека, истакао је Тричковић.

- Тога су били свесни наши одважни ратници, који су кренули у борбу против османлијског ропства. Били су свесни да се можда никада неће вратити својим кућама и најближима, али су били решени да скину окове, у чему су успели. Споменик крај којег стојимо неми је сведок туге, али и љубави према свом крају и својој земљи рекао је председник Скупштине града.

Ослободиоце нећемо никада заборавити јер су они део наше славне прошлости, које се не одричемо, поручио је председник Тричковић.

На спомен обележје у Осатици венце и цвеће положили су градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, представници војске, борачких организација и удружења грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)