У СУСРЕТ ИЗАЗОВИМА: Ватрогасци спасиоци из Новог Пазара спремни за реаговање у ванредним ситуацијама

Н. Кочовић

22. 01. 2022. у 07:26

ТОКОМ претходне две године, ватрогасци спасиоци из Новог Пазара су добили вредну опрему, те похађали разне обуке и тренинге којима су знатно унапредили капацитете за реаговање у ванредним ситуацијама.

У СУСРЕТ ИЗАЗОВИМА: Ватрогасци спасиоци из Новог Пазара спремни за реаговање у ванредним ситуацијама

Дарко Белић, Фото Н. Кочовић

Од Министарства унутрашњих послова Србије су, тако, стигла три нова камиона за гашење пожара и друга опрема, а од велике користи је било и учествовање у прекограничном пројекту "Будимо припремљени" - реализованом уз помоћ колега са севера Црне Горе.

У оквиру тог пројекта МУП Србије и Фондације за развој севера Црне Горе, ватрогасци из Новог Пазара, Сјенице, Тутина и Рашке су добили пет теренских возила, преносне гумене резервоаре за воду са пратећом опремом, али и вредне термовизијске камере. Пројекат је укупно коштао око 430.000 евра, а већина средстава је обезбеђена из претприступних (ИПА) фондова Европске уније.

- Поред те опреме, наши ватрогасци су са колегама из Црне Горе обавили и два велика тренинга. Први је био на Копаонику, где су увежбавали гашење пожара на отвореном, а други у Никшићу, где су тренирали спасавање на брзим водама - поручује начелник Одељења за ванредне ситуације при Полицијској управи у Новом Пазару Дарко Белић.

Вежба на отвореном, Фото МУП Србије

Поред практичног рада на терену, каже, ватрогасци спасиоци су учествовали и у разним радионицама и обукама од којих издваја ону са експертима из Приморско-горанске жупаније Хрватске.

- Од 2020. знатно унапређујемо и превентивни рад, па смо одржали велики број предавања по овдашњим основним и средњим школама, током којих смо јачали свест младих о понашању у ванредним ситуацијама. Осим савета како да реагују у случају избијања ватре, са учесницима смо посебно разговатрали и о томе како да не изазову пожар - закључује Белић.

Спасавање на водама, Фото МУП Србије

НЕОПХОДНА ЈОШ ЈЕДНА СТАНИЦА

ИАКО спада међу локалне самоуправе у којима број становника непрестано расте, Нови Пазар има само једну ватрогасну станицу, а овдашње улице су уске и препуне аутомобила, што отежава интервенисање.

- Постоје планови, Градска управа је обезбедила и парцелу у близини Опште болнице, па се надамо се да ће убрзо ту бити формирана нова станица, неопходна за брже реаговање - каже Дарко Белић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)