ДОСАЊАО САН, ТОПЛИ ДОМ ЗА ПОРОДИЦУ: У селу Горња Ржаница код Александровца одмакла градња куће за болесног дечака Марка Смиљковића

С. Бабовић

21. 01. 2022. у 08:23

ПРВА плоча и кров на кући већ су постављени, а мали Марко Смиљковић (16), тешко болестан дечак из Горње Ржанице код Александровца сада већ пред очима види да се његов сан остварује: добиће нов дом.

ДОСАЊАО САН, ТОПЛИ ДОМ ЗА ПОРОДИЦУ: У селу Горња Ржаница код Александровца одмакла градња куће за болесног дечака Марка Смиљковића

Фото Организатори акције

Хуманитарци из Жупе, Србије и дијаспоре помогли су да се сакупи новац за изградњу нове куће за породицу неустрашивог средњошколца, који живи са драстичним искривљењем кичме, борећи се од малих ногу против тумора главе, врата, деформацијом тела.

Неимари, који су темеље поставили почетком децембра 2021.године, сведоче да на градилишту нису били само у време празника и јаког мраза.

Марку је, како сазнајемо, понуђено и да док се кућа не доврши, борави у Дому за средњошколце у оквиру школе "Свети Трифун", али је због своје скромности, решио да остане са родитељима у руинираном дому све до пресељења.

- Већ се поставља столарија, следи увођење струје, воде, малтерација, унутрашњи радови.

Задовољни Смиљковићи, Фото Организатори акције

Посла има, али све напредује по плану, једини "непријатељ" је повремено лоше време - каже Бобан Прибановић из Александровца, покретач хуманитарне акције.

- Општина је донирала дрва за зиму, Центар за социјални рад је у два наврата исплатио једнократну помоћ, поклоњен је добар део потребног намештаја. Добротвора је доста и за кућу и за породицу, јер нико није остао имун на наше апеле и жељу да Марко са својима буде у топлом.

Смиљковићи су сањали нов дом 12 година. Од мајсторске плате домаћина Томислава, Марковог тате, кров је био недостижан. Мајка Невенка трудила се колико је могла, а последњих месеци, Маркова сестра Милица радила је у кафићу како би припомогла брату и родитељима. Доста новца редовно одлази на Марково лечење и бригу о њему. Кућа је чекала људе племените и часне.

Мајстори на градилишту, Фото Организатори акције

Више од четири милиона динара и 3.000 евра уплаћено је на два рачуна у оквиру хуманитарне акције. Рођени брат и сестра Ћалићи, прве комшије Смиљковића, са својим породицама су одлучили да за нов дом поклоне цео плац од три ара! Комисија чији су чланови представници школе, ЦСР, Општинске управе, побринули су се и да брзо стигну грађевинске и друге потребне дозволе за неимарски подухват.

А он се одвија уз брижно "дежурство" малог Марка.

- Шта коме треба, ја донесем - прича неуморни дечак, кога болест не спречава да потрчи и скаче са цигле на циглу да што више припомогне.

- Доносим кафу, неко послужење. Вредно раде сви мајстори, па сам ту да им се нађем ако шта затреба. Зовем цело село и све другаре да прославимо када се уселимо! У свему смо били заједно, заједно и да славимо!

Фото Новости

СТИЖЕ И ПОМОЋ ЛЕКАРА

ОСИМ што му граде кућу, организтори хуманитарне акције потрудили су се и да Марко оде на две важне медицинске контроле код стручњака Института за мајку и дете и на Институт за ортопедију Бањица. Дечаку следи низ тестирања, а потом и преглед код познатог шпанског хирурга др Норберта Вентуре, који помажа малим пацијентима са тежим деформитетима у Србији. Његова подршка обезбеђена је захваљујући нашем прослављеном рукометашу Драгану Шкрбићу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)