ПОЧЕЛА СЕЗОНА ВРАЊСКИХ ПИТИЈА: Богојављење означило почетак припреме традиционалног специјалитета

Д. РИСТИЋ

20. 01. 2022. у 08:25

ВЕЛИКИ православни празник Богојављење се на југу Србије везује и за гастрономски специјалитет пихтије, или - како их овде зову - питије.

ПОЧЕЛА СЕЗОНА ВРАЊСКИХ ПИТИЈА: Богојављење означило почетак припреме традиционалног специјалитета

Фото Д. Ристић

Овај древни зимски деликатес се у врањском крају обично "премијерно" припрема на Крстовдан, када је прописан строги пост на води, а конзумира се на Богојављење, после којег "сезона" траје до првих топлијих дана...

С обзиром на то да се питије припремају од састојака који преостану од сушења свињског меса и топљења чварака, сматрале су се сиротињском храном. Међутим, "свињски пудинг" - како их шерети називају - сервира се као предјело на богатој зимској трпези, или као мезе, уз врућу или хладну ракију, а одличну иду и уз домаће вино.

У врањским кафанама питије су неизоставни део понуде већ од првих зимских дана, а од домаћих се разликују по већој количини соли која, кажу познаваоци "материје", тражи више пића. Најбоље су оне посуте домаћом туцаном, радије него млевеном црвеном паприком.

А, припрема није једноставна и укључује најпре потапање у воду, а онда и готово целодневно крчкање сувог свињског меса, коленица и ушију на тихој ватри. Месо се онда уситни, налије у тањире или чиније, па залије течношћу у којој се кувало, после чега се одлаже у хладну просторију. Љубитељи овог специјалитета наводе да је обавезан састојак већа количина ситно сецканог белог лука, који даје пикантан укус и "неутралише" масноћу из свињетине...

Искусне врањске домаћице наводе да добре питије морају да испуне два кључна услова: да буду бистре и прозирне - "да се у њима огледаш" - и да не мрдају у тањиру, када се окрену наниже.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)