СРЦЕ ВОДИЛО СНЕЖАНУ И ЖЕЉАНУ: На северу Баната за часни крст пливало се на четири локације (ФОТО)

Рада Шегрт

19. 01. 2022. у 21:44

НА Богојављење се ове године на северу Баната за часни крст пливало на четири локације: на реци Тиси у Новом Кнежевцу и Санаду, на Старом језеру у Кикинди и на језеру Стрелиште у Новим Козарцима.

СРЦЕ ВОДИЛО СНЕЖАНУ И ЖЕЉАНУ: На северу Баната за часни крст пливало се на четири локације (ФОТО)

Фото: Р. Шегрт

Кикинђанка Снежана Милованов (28) и Новокнежевчанка Жељана Петровић (20), која ради у Суботици, постале су јунакиње овог прваославног обичаја јер су изнеле крст из хладне воде. Иако нису прве допливале до крста, припала им је почаст, јер су се тако договорили момци који су били спремнијији и бржи, али су њих 23 у Кикинди и 15 у Новом Кнежевцу џентлменски уступили крст нежнијем полу. Оисм Жељане у Тиси је пливала још једна девојка.

- Први пут сам пливала, али са три срца. Изванредан је осећај, вода је ледена, али је око срца топло. Раније сам тренирала, чак 12 година кик бокс, имала сам и одређене успехе, била сам вајс шампионка, али се сада нисам посебно припремала. На Крстовдан сам одлучила да пливам и нисам се покајала. Поновила бих. Пливала сам само за себе. Треба само срца и вере – рекла је Снежана, запослена у Георонтолошком центру у Кикинди.

Осим Кикинђана на Старом језеру су пливала довјица момака из Србобрана. Пливање за часни крст у Кикинди, осму годину узастопно организовали су Ронилачки клуб "’Орка" и Српска православна црква. На језеру Стрелиште у Новим Козарцима, код Кикинде, девету годину се пливало на Богојављење. Од петорице пливача, најспремнији је био Мане Ћосић (41). Организатори су били су Црквена општина и локални Коњички клуб "Зеленац". На оба пливалишта срећу пливачима пожелео је градоначелник Никола Лукач.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОРТРЕТНО СЛИКАРСТВО 19. И 20. ВЕКА: Поставка збирке ликовне уметности Музеја у Зрењанину биће представљена 20. маја