У ВОДУ СЕ УЛАЗИ С ВЕРОМ У БОГА: До Часног крста на Нагрданском језеру први допливао Микица Николић

З.Глигоријевић

19. 01. 2022. у 21:38

НАЈХРАБРИЈИ мештани Поморавског округа на Богојављење по 20, јубиларни пут, скочили су у ледену воду Багрданског језера код Јагодине да би пливали за Часни крст.

У ВОДУ СЕ УЛАЗИ С ВЕРОМ У БОГА: До Часног крста на Нагрданском језеру први допливао Микица Николић

Фото:З.Глигоријевић

Такмичило се 38 мештана из свих општина Поморавља, а срећу да први стигне до Часног крста имао је Микица Николић из Јагодине.

Фото:З.Глигоријевић

- За Часни крст пливам већ десет година, а ове године сам успео да први допливам до њега. Пливао сам за свог тринаестогодишњег сина Милана, коме ћу и да предам Часни крст. Сваке године је све лепше и лепште. Штета што напољу није снег, а у води лед, јер би вода била топлија – рекао је Николић.

Најстарији пливач био је Слађан Миленковић (56), који је пливао 19 пута, и који каже да у воду може да се уђе само с вером у Бога. Он додаје да је некада имао и критичне моменте, али га је Господ увек спасао. Најмлађи је био Страхиња Петровић (7) који је први пут учествовао. У ледену воду је храбро скочила и Александра Јанковић (24), који плива четвру годину узастопно, јер је осећај када се скочи у воду невероватан.

Фото:З.Глигоријевић

- Багрданско језеро налази на простору с којег су потекли Стеван Синђелић, Коча Анђелковића и други јунаци. Зато је важно да очувамо овај изузетни догађај и да поштујемо традицију наших предака. Велику помоћ пружила нам је јагодинска Ватрогасна бригада, која је чамцем разбијала лед пре него што су такмичари скочили у воду и бринула да сви такмичари сигурно стигну на обалу – оценио је председник Организационог одбора пливања за Часни крст Чеда Вукичевић.

Фото:З.Глигоријевић

Овогодишњи колачар и домаћин био је Јован Филиповић, припадник Ватрогасно-спасилачке јединице у Јагодини, а славски колач за наредну годину преузела је породица Николић, чији су чланови годинама уназад пливали за Часни крст и помагали у организациј ове традиционалне манифестације.

Фото:З.Глигоријевић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)