ДОМ ВОЈСКЕ У ЦИВИЛНОМ "РАСПОРЕДУ": Пироћанци спремају реновирање уз помоћ канцеларије за управљање јавним улагањима

В. ЋИРИЋ

19. 01. 2022. у 06:21

ЗГРАДУ некадашњег Дома војске у центру Пирота, која је већ десетак година у власништву локалне самоуправе, очекује обимно реновирање јер од изградње - средином седамдесетих година прошлог века - до данашњих дана у одржавање није уложен ни један једини динар, па је и буквално у јадном стању.

ДОМ ВОЈСКЕ У ЦИВИЛНОМ РАСПОРЕДУ: Пироћанци спремају реновирање уз помоћ канцеларије за управљање јавним улагањима

Фото Танјуг

Здање под чијим кровом су Градска библиотека, изложбени простор, депо и Велика сала, као и просторије неких невладиних организација, од огромног је значаја за Пирот и нашло се на листи приоритета за детаљну реконструкцију. Градоначелник мр Владан Васић каже да је вредност радова процењена на више од два милиона евра, јавна набавка би требало да буде окончана до краја јануара, а затим се очекује да стартују и неимари.

- Уколико радови, као што је планирано, буду започети током априла, посао би требало да буде завршен за годину до годину и по. Неопходно је заменити комплетну столарију, те надоградити објекат и уредити читаву фасаду. Пројектована реорганизација унутрашњег простора подразумева замену свих инсталација, али и решавање проблема се канализацијом која се, уз кишницу, често таложила у подрумским просторијама. Потребно је детаљније се позабавити и кровом, а у Јавном предузећу за планирање и изградњу ради пројекат уређења Велике сале - набраја први човек Пирота.

Мр Владан Васић, Фото Танјуг

Иначе, здање је саграђено пре готово пола века, када је центар Пирота - док је локалну самоуправу предводио један од најуспешнијих предесденика Општине Деско Петровић - добио и многе друге савремене објекте, међу којима су робна кућа, локални на везном тракту, Дом културе, два трга, нова Пошта...

Пре десетак година, подсетимо, Град је постао власник овог здања јер је Војсци Србије, у замену за Дом, купио двадесетак станова. Сада је на ред дошла и обнова која, како истичу у Пироту, не би била могућа без помоћи надлежних републичких институција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РАЗГОВОР ВУЧИЋА И ПУТИНА УДАРНА ВЕСТ У РУСКИМ МЕДИЈИМА: Председници Србије и Русије договорили цену гаса, причали о Косову и Украјини