САНИРАЈУ "РАНЕ" ОД ЗЕМЉОТРЕСА: Припреме за почетак обнове историјског здања Завичајног музеја у Јагодини

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

18. 01. 2022. у 07:26

САНАЦИЈА, реконструкција и адаптација Завичајног музеја у Јагодини је један од три пројекта који су лане добили подршку Министарства културе и информисања.

САНИРАЈУ РАНЕ ОД ЗЕМЉОТРЕСА: Припреме за почетак обнове историјског здања Завичајног музеја у Јагодини

Зграда Завичајног музеја у Јагодини, Фото З. Глигоријевић

Реч је згради која је зидана као Соколски дом - 1935, по пројекту знаменитог архитекте Момира Коруновића, а за споменик културе је проглашена 1987. године.

Адаптација је неопходна јер су се оштећења зидова током јаког земљотреса 1998. временом проширила, па су музејски стручњаци - археолози Смиљана Додић и Соња Перић те историчар уметности др Бранислав Цветковић - покренули пројекат обнове зграде. Тај пројекат би требало да обухвати и њену адаптацију, проширивање и прилагођавање простора за депое и формирање нове сталне поставке, у складу са савременим начелима заштите културних добара.

Др Бранислав Цветковић, Фото З. Глигоријевић

- Успешном исходу конкурса пресудно је допринела помоћ др Ненада Шекуларца, редовног професора Архитектонског факултета у Београду, и др Невене Дебљовић Ристић, саветнице у Републичком заводу за заштиту споменика културе у Београду, који су нам својим знањем и преданошћу најпре помогли у утврђивању свих оштећења, статичких проблема и других мањкавости на згради, а потом и у састављању пројектне документације - објашњава Цветковић.

БЛАГО Део експоната из овог дела Поморавља, Фото З. Глигоријевић

Истовремено, додаје да је Министарство културе и информисања Републике Србије за прву фазу пројекта одобрило 770.000 динара, па су крајем прошле године обављена геостатичка истраживања темељних зона зграде Завичајног музеја, за шта су најзаслужнији инжењери геологије Милован Поповић и Стефан Јовановић. Отворене су четири сонде уз спољне зидове музеја, те по једна у сали са сталном поставком и у простору етнолошког депоа, па су тако прикупљени подаци на основу којих су у лабораторијским условима обављене сложене анализе састава земљишта за геостатички и геомеханички елаборат - неопходан основ за реализацију наредних фаза адаптације музејске зграде.

Отварање једне од сонди , Фото Завичајни музеј

Завичајни музеј ће се до краја месеца поново јавити на конкурс Министарства културе и информисања, како би пројекат био настављен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)