ПОЧИЊЕ СЕТВА РАСАДА У ПЛАСТЕНИЦИМА: Шта је потребно за квалитетан расад

З.Глигоријевић

17. 01. 2022. у 12:16

ПОЛОВИНА јануара је време када повртари врше сетву расада у пластеницима. Производња расада је једна од најосетљивијих и најважнијих фаза у производњи поврћа.

ПОЧИЊЕ СЕТВА РАСАДА У ПЛАСТЕНИЦИМА: Шта је потребно за квалитетан расад

Фото:З.Глигоријевић

Најпре треба одабрати квалитетно семе и декларисано семе, саветују у Пољопривредно саветодавној и стручној служби у Јагодини и додају да од квалитетно произведеног расада зависи и рентабилност целе производње.

Стручњаци кажу да је у хладним данима веома тешко одржати температуру потребну за ницање и раст младих биљака. Оптималне вредности зависе од биљне врсте и фенофазе развоја. За већину топлољубивих култура (паприка, парадајз, краставац) оптимална температура за ницање је 28 до 30 степени Целзијуса. Изузетно је важно да се након ницања снизи температура на 18 до 20 степени Целзијуса како не би дошло до издуживања расада. Температуру потом треба одржавати од 20 до 22 степена све до пикирања биљака.

За производњу расада веома битан чинилац је и светлост, јер услед њеног недостатка долази до успореног развоја, али и издуживања биљака. Зато у време пикирања треба засењивати расад. Пикирање се обавља са појавом два стална листа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У РАСКОШНОМ ЗЕЛЕНИЛУ ИЛИ НА БЕЛОМ ПЕСКУ: Ако изаберете хотел Лујо, не морате да бирате, ту су и плажа са белим песком и прелепа шума