МЕЂУНАРОДНИ ПОПИС ПТИЦА ВОДЕНИХ СТАНИШТА: ДЗППС почело акцију праћења бројности дивљих птица

Љ. П.

12. 01. 2022. у 11:32

ДРУШТВО за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) од 8. до 30. јануара организује и спроводи Међународни попис птица водених станишта. Ово истраживање започето је 1966. године и представља једну од најмасовнијих активности праћења дивљих птица на свету.

МЕЂУНАРОДНИ ПОПИС ПТИЦА ВОДЕНИХ СТАНИШТА: ДЗППС почело акцију праћења бројности дивљих птица

Јосип Шарић ДЗППС

- Захваљујући добро развијеној мрежи чланова, волонтера и сарадника и ове године ћемо обилазити сва важна водена станишта у земљи и пребројавати птице – каже Марко Шћибан из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. - Наши теренски сарадници суочавају се са бројним изазовима попут временских услова и пандемије корона вирусом. Нажалост, природа и птице угрожени су комуналним и индустријским загађењем вода, масовним одлагањем отпада уз обале и дивљим шљункарама које уништавају последња приобална станишта уз велике реке.

Да ствар буде гора, како додаје Шћебан, поједини велики рибњаци, познати као изванредно значајна станишта птица, напуштени су и исушени, док се истовремено бројачима птица не дозвољава обилазак неких од активнијих рибњака.

- На крају, морамо да споменемо и лов као фактор угрожавања и страдања птица који је свеприсутан, па су локације на којима се не лови на птице водених станишта не пуца и на којима су безбедне изузетно ретке. Посебну пажњу ове године посветићемо обиласку тока Западне Мораве, јер је то сада наша најугроженија река због изградње ауто-пута и мењања десетина километара водотока.

Из ДЗППС апелују да се заустави лов птица водених станишта како би се смањило ширење вируса авијарне инфлуенце (птичјег грипа) и тиме допринело спречавању ширења опасне заразе на становништво, дивље птице и домаћу живину.

Подаци које орнитолози у Србији прикупе на крају се обједињују и шаљу у светску базу података коју води организација Wetlands International.

Овој акцији могу да се придруже сви заинтересовани да допринесу зимском попису птица. Поједини локалитети ће се обилазити у сарадњи са управљачима и чуварима заштићених подручја, као и другим институцијама које се баве водама и заштитом природе.

- Свако, укључујући потпуне почетнике, може да допринесе унапређењу знања о зимском распрострањењу и бројности птица у Србији – објашњава Шћибан. Врло је важно да сви волонтери приликом рада на терену буду обазриви и да пазе на здравље и безбедност. Иако ће активности бити на отвореном, унапред молимо учеснике да за време акције воде рачуна о поштовању превентивних мера. Избегавати контакт са птицама које делују болесно и у случају проналаска сумњивих јединки птица да се обавесте надлежне ветеринарске институте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕМАМ ДУШЕ НИ ОБРАЗА ДА ПЕВАМ: Рајовић отказао наступ због трагедије на Цетињу - 11 невиних је страдало