ЧУВАРИ БЛАГА НЕГОТИНСКЕ КРАЈИНЕ: У ОШ "Стеван Мокрањац" из Кобишнице просветари и мештани оформили музеј

С. М. ЈОВАНОВИЋ

15. 12. 2021. у 05:55

ОСНОВНА школа "Стеван Мокрањац" у Кобишници недалеко од Неготина није карактеристична само по томе што у њој знање стичу не само деца из овог села, већ и из оближњих Буковча и Србовао, већ и зато што се у њој редовно обнавља - музејска поставка.

ЧУВАРИ БЛАГА НЕГОТИНСКЕ КРАЈИНЕ: У ОШ Стеван Мокрањац из Кобишнице просветари и мештани оформили музеј

Фото С. М. Јовановић

Јер, овдашњи просветари, али и мештани, у овој својеврсној ризници старина чувају народне ношње, новац који је некада био у оптицају, старо посуђе и кухињски прибор из прошлости. Ту су и остале, модерним језиком речено, музеалије које професор историје Миша Јовановић - наследник утемељивача несвакидашње школске поставке, такође просветара Милета Голубовића - користи и у настави.

Фото С. М. Јовановић

- Музеј се интересантним предметима пунио годинама, није настао одједном и на известан начин живи са сваком новом генерацијом ђака - каже Анђелка Баланесковић, директорка ОШ "Стеван Мокрањац" у Кобишници.

А, атрактивна етно-соба је свима нека врста хронике Неготинске крајине, па зато "расте" и изнова се допуњује.

Фото С. М. Јовановић

- Житељи Кобишнице, Буковча и Србова су нам поклањали своје предмете да их ми сачувамо од заборава. И, били су у праву, јер ништа од тога овде нису само обичне ствари, већ историјски експонати посебне вредности. Зато је сваки час историје у оваквом простору најлепши и омогућава да се најбоље науче лекције о свом завичају - додаје Анђелка Баланесковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МОГУЋА ИСКЉУЧЕЊА: Упозорење због велике потрошње воде на подручју Новог Сада