ФАБРИКА ВОДЕ УПОЛА ЦЕНЕ: Нови покушај продаје зрењанинског постројења, јер у првом није било заинтересованих

Б. Г.

08. 12. 2021. у 07:26

ЗРЕЊАНИНСКА фабрика воде иде у други круг продаје, јер у првом покушају није било заинтересованих купаца.

ФАБРИКА ВОДЕ УПОЛА ЦЕНЕ: Нови покушај продаје зрењанинског постројења, јер у првом није било заинтересованих

Фабрика не ради од децембра прошле године, после експлозије, Фото Приватна архива

Ово постројење за пречишћавање воде, процењено је на 835 милиона динара, а у поновљеном јавном надметању које је заказано за 24. децембар биће понуђено по 50 одсто нижој цени.

Док се градила фабрика је била нада да ће решити деценијски проблем Зрењанинаца са водом. Град на Бегеју већ 17 година користи "жућку" у којој су дозе опасног арсена далеко изнад дозвољених. Локална самоуправа је тај проблем препустила врху државе, а премијерка Ана Брнабић истиче да је Влада Србије близу договора о куповини овог постројења са инвеститором који има светске референце.

Фабрика воде не ради од децембра прошле године, када се у њој догодила експлозија, у којој су повређена два радника.Почетком ове године, руководство фабрике обавестило је јавност да је могућ нови почетак рада, али се то, ипак није догодило и уследиле су бројне размирице и међусобне оптужбе са зрењанинским "Водоводом и канализацијом". Ово комунално предузеће је ангажовало и стручњаке који су утврдили дапостојећа фабрика није у стању да испоручује исправну воду за пиће у довољним количинама.

Фото Б. Грујић

Градски водовод је систем за снабдевање града повезао директно са бунарима.

Здравствено годишњак Србије за 2020. који је издао Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", показује да 80,7 одсто испитиваних узорака из јавних водовода и водних објеката у Средњебанатском округу не одговара неопходним стандардима, односно нису за људску употребу. Њихови резултати говоре и да сто одсто јавних водовода градских насеља у Средњебанатском округу имају физичко-хемијски и микробиолошки неисправну воду.

Стрпљење Зрењанинаца је на измаку, али ни протести, ни масовно негодовања због отровне воде које добијају из својих славина, нису проблем померили са мртве тачке.

Малобројни су житељи овог града који верују да ће и продаја фабрике воде нешто решити, јер и када је радила славине су често биле суве. У Удружењу "Зрењанинска акција" (ЗРАК) кажу да не могу и не смеју да одустају од борбе за исправну воду.

- Зрењанин је жедан и ми настављамо наше акције и протесте, истрајни у борби да коначно из славина потече исправна вода и грађани више не морају да робују куповини флаширане воде - кажe Mиша Живанов из ЗРАК.

КОЛИКО СТЕ ЗАДОВОЉНИ "ВОДОВОДОМ"

КАО со на живу рану дошла је информација да ће током децембра месеца ЈКП "Водовод и канализација Зрењанин", спровести анкету са питањима колико су грађани задовољни услугама редовног испоручивања, те такве, никакве воде. Ова анкета делује као лоша имитација неке епизоде летећег циркуса Монтија Пајтона. Само што нам то одавно више није смешно - кажу у удружењу ЗРАК, које је посебно иритирало питање да ли би услуге ЈКП "Водовод и канализација" препоручили другим корисницима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)