ПОСТИО ДОК ЈЕ СЛИКАО ИКОНУ: Уметник Зоран Анђелковић Кец поклонио вредно дело Цркви Свете Тројице у Горњем Катуну

С. БАБОВИЋ

07. 12. 2021. у 14:37

ИКОНУ „Пут у Емаус“, насталу на основу библијске приче о првом појављивању Исуса Христа двојици ученика након Васкрсења, осликао је Зоран Анђелковић Кец, светски признат сликар-наивац из Мрзенице, села на Мојсињској Светој гори.

ПОСТИО ДОК ЈЕ СЛИКАО ИКОНУ: Уметник Зоран Анђелковић Кец поклонио вредно дело Цркви Свете Тројице у Горњем Катуну

Фото: С. Б.

Док је настајало драгоцено дело, поклоњено Цркви Свете Тројице у Горњем Катуну, недалеко од Варварина, Анђелковић је постио и био у духовном миру, јер то је, предочава за „Новости“, једини начин да се ослика икона.

- Све је другачије када се слика икона, а „Пут у Емаус“ је због своје симболике био посебан изазов - каже за „Новости“ популарни уметник Зоран Анђелковић. - Идеја да се изради баш та икона дошла је од епископа Давида, као и само место где ће она бити поклоњена. Стварао сам у Општинској библиотеци у Варварину и могу рећи да је икона настала у даху. Чекали смо једно годину и по дана да се мало смири епидемија и да је онда однесемо на коначну адресу.

Фото: Приватна архива

Да ствара уз благослов цркве Анђелковић је чинио и раније. Током 90-их година прикључио се великој креативној хуманитарној акцији Ликовног клуба „Димитрије Симић“, чији су чланови несебично осликавали дела од чије продаје су сакупљања средства за изградњу Храма Светог Саве на Врачару. Недавно се вратио из Београда, где је с успехом представљен документарни филм „Седам хиљада душа“, редитељa Сањина Мирића о страдању Срба у аустроугарским логорима Јиндриховице и Броумов у данашњој Чешкој.

- Надам се да ћу на пролеће осликати и фреску у полулуку на улазу у саму горњокатунску цркву - прича саговорник „Новости“. - Епидемија је пореметила неке моје жеље и планове, али трудим се да све премостим. У међувремену стварам у Мрзеници, у мом музеју „Србица“, где чувам и многа сведочанства о срској историји.

Фото: Приватна архива

Ту баштину, Анђелковић надограђује стварајући чаробна уља на платну, на којима оживљавају личности и призори из националне традиције, од српских сељака у берби грожђа, преко портрета замишљених и вредних Срба који бране своју њиву и нашу земљу.

                                

НА СЛИКАМА И ПУТИН И ТРАМП

ПОНЕКАД Зоран Анђелковић одступи о традиционалних мотива и ослика и стварне личности из области науке и политике. Насликао је тако и Теслу, али и два председника, бившег америчког, Доналда Трампа и садашњег Русије, Владимира Путина. Председнички портрети прослеђени су у обе земље, али Трампова слика, колико зна, још увек није испоручена.    

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НЕШТО мање од годину дана после смрти легендарног глумца, јавност и Ђузине колеге нису знали где могу да запале свеће и однесу цвеће.

29. 09. 2022. у 18:04 >> 18:07

Коментари (0)

ЈЕДАН ЛАНАЦ – ТРИ СЈАЈНА ХОТЕЛА: Одаберите Xanadu у Белеку или Бодруму сад, а оним у Макадију обрадујте себе у сред зиме