ВУЧЕВИЋ: Награде и милион и по евра у области културе за Нови Сад

Танјуг

07. 12. 2021. у 09:22

ГРАДОНАЧЕЛНИК Новог Сада Милош Вучевић изразио је данас задовољство што је Нови Сад добитник две престижне европске награде културе, додајући да награда има и новчани фонд од милион и по евра и да ће бити више средстава за културу.

ВУЧЕВИЋ: Награде и милион и по евра у области културе за Нови Сад

Фото: инстаграм / Милош Вучевић

Нови Сад добио је награду за најуспешнију европску престоницу културе "Мелина Меркури", као и награду за најбољи европски тренд бренд у области културе, а Нови Сад одабран је и за Европску престоницу културе 2022. године.

Тиме је тај српски град постао једина Европска престоница културе до сада са две престижне европске награде и пре титуларне године.

Вучевић је у гостовању за ТВ Пинк казао да није само фестивал "Exit" допринео тим наградама, већ сви културни догађаји заједно, додајући да су те награде "добар увод" у следећу годину, када ће Нови Сад бити званична Европска престоница културе.

- Награда носи и новчани фонд од око милион и по евра, то значи да је то више новца за нашу културу и културне раднике - рекао је Вучевић.

Изразио је задовољство што су руски космонаути Антон Шкаплеров и Пјотр Добров честитали на избору Новог Сада за престоницу Европске културе уживо из свемира.

Вучевић је казао да ће се Нови Сад потрудити да их укључи у званично отварање Европске престонице културе која је планирана за Српску нову годину.

Истакао је да су услови за добијање европских награда строги и да их контролише Европска комисија, додајући да награде представљају прекретницу у култури за тај град.

Наиме, награда "Мелина Меркури" име је добила по бившој грчкој министарки културе и чувеној глумици, која се сматра и најзаслужнијом за покретање пројекта Европска престоница културе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)