ПОВОЉНИЈЕ НА КРЕДИТ НЕГО ИЗ БУЏЕТА: Задуживање Новог Сада ради изградње спортског комплекса у Футогу

З. ГРУМИЋ

07. 12. 2021. у 05:55

ИЗГРАДЊА спортског комплекса у Футогу који ће уз раније изграђену спортску халу имати затворени олимпијски и још један мањи базен као и низ терена на отвореном за неколико спортова, биће финансирана из дугорочног кредита који ће Град Нови Сад узети код пословних банака у износу од око 1,6 милијарди динара.

ПОВОЉНИЈЕ НА КРЕДИТ НЕГО ИЗ БУЏЕТА: Задуживање Новог Сада ради изградње спортског комплекса у Футогу

Фото: Википедија

Према процени градске власти, такав зајам је повољнији него кад би пројекат био реализован директним финансирањем из буџета или путем капиталних трансфера, субвенција или дотација.

- Овај пројекат, чија је укупна вредност процењена на 1,8 милијарди динара, највећим делом биће реализован банкарским кредитом уз каматну стопу до један одсто - истакла је Адријана Месаровић, члан Градског већа за буџет, финансије и инвестиције.

Она је објаснила да ће кредитна средства, у укупном износу од 1,65 милијарди динара, бити повлачена сукцесивно, како се који део посла буде одвијао, током двогодишње изградње. Додала је да ће грејс-период бити на две године, као и да ће камата на то кредитно задужење такође бити плаћана сукцесивно.

Андријана Месаровић, Фото: Град Нови Сад

Одговарајући на тврдњу шефа одборничке групе радикала Ђурађа Јакшића, који сматра да је неоправдано узимати тако висок износ кредита у ситуацији када Град константно има буџетски суфицит, рекордан износ у својој каси од чак 33,5 милијарди динара и "преконоћно" орочава у банци више од седам милијарди динара, Месаровићева је објаснила да кретања на тржишту новца ипак дају предност изабраној солуцији.

- Повољност је пре свега у томе што Град на своја орочена средства, по стопи од 1,6 одсто, оствари приход од око 68 милиона динара, односно око 500.000 евра а процена је да нас овај кредит неће коштати више од 300.000 евра. Ту је та позитивна разлика у каматама - прецизирала је она и додала да ће Град захтевати да кредит буде чисто динарски.

САГЛАСНОСТ

ПРЕ усвајања одлуке о задуживању Град је претходно, у складу са законским прописима, за тај поступак добио сагласност од Министарства финансија Републике Србије 26. новембра ове године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)