"КОЛЕВКА" ЈЕ ЈЕДИНА НАДА: Родитељи деце са инвалидитетом у Суботици стрепе шта ће бити са њима по завршетку школе

Ј. ЛЕМАЈИЋ

07. 12. 2021. у 06:21

ДОК улазак у свет одраслих, родитељи здраве деце прослављају на великим рођенданским журкама, очеви и мајке деце са сметњама у развоју тај дан дочекују са зебњом и страхом.

КОЛЕВКА ЈЕ ЈЕДИНА НАДА: Родитељи деце са инвалидитетом у Суботици стрепе шта ће бити са њима по завршетку школе

Капацитет дома је попуњен, Фото Ј. Л.

Иако у Суботици постоји Дневни боравак за одрасла лица при Дому "Колевка", његов капацитет је попуњен, те је многе родитеље страх шта ће бити са њиховом децом по завршетку школе.

- Инклузија је у нашој земљи спроведена само у вртићима и школама и када дете заврши школу, родитељи су препуштени сами себи. Не само да губе право на додатке, већ морају да нађу начин да организују бригу о детету, које често изискује целодневни надзор - каже Мирјана Еветовић, мајка девојчице са сметњама у развоју. - Када заврше средњу школу, наша деца постају невидљива за систем. И када имају бригу у кући, потребни су им социјализација, рад, разни видови терапија...

С обзиром на то да Дневни боравак у Банијској улици ради већ деценијама, родитељи моле надлежне да се прошире његови капацитети и да се направи тако да он буде одржив. Са молбом за подршку обратили су се и министарки Дарији Кисић Тепавчевић.

- Тражимо да се тамо направи неки радни центар, да у њему раде особе са инвалидитетом, да у њему бораве достојанствено, ако буде могућности и да се организује становање уз подршку. Имамо подршку "Колевке", али смо свесни да ни они не могу на своју руку да доносе одлуке и зато молимо надлежне да имају слуха за све нас - додаје Мирјана.

- Моја Дијана је центар нашег света, цела породица је усмерена на њу и има љубав од свих нас, али код многих није тако.

Како каже, има пуно самохраних родитеља којима је највећи страх шта ће бити са децом ако се њима нешто деси.

- Моја ћерка овде долази пуних 20 година и обожава да долази. Са радошћу долази сваки дан, имају разне активности, сад спремају за новогодишње празнике, потом саднице, па за Ускрс украсе. И нама родитељима је драго јер овде проводе квалитетно време и науче оно што им је битно за живот - истиче Бранка Говља, мајка 38-годишње девојке.

ВЕЛИКЕ ПОТРЕБЕ

У Дневном боравку у Банијској улици о 38 особа са инвалидитетом брине пет стручних радника. Нема тачне евиденције колика је потреба, али када се зна да постоје две школе које образују децу са инвалиидтетом и да сваке године ту матурира бар њих 50, број потенцијалних корисника није мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)