ЧЕСТИТКЕ НОВОМ САДУ: Град добио награду за најуспешнију престоницу културе

Танјуг

06. 12. 2021. у 13:00

ПОСЛЕ признања за најбољи европски тренд бренд у области културе, Нови Сад је добио и награду "Мелина Меркури", која се додељује најуспешнијим Европским престоницама културе, саопштено је данас из Фондације "Нови Сад - Европска престоница културе 2022".

ЧЕСТИТКЕ НОВОМ САДУ: Град добио награду за најуспешнију престоницу културе

Фото: Танјуг

Панел експерата Европске комисије 2019. године оценио је Нови Сад као једну од најбољих Европских престоница културе у припремној фази и сада је, након трећег контролног извештаја, дао препоруку да "Српска Атина" добије ово престижно признање.

- Програм и његова европска димензија веома су снажни и закључујемо да тим добро разуме концепт Европске престонице културе. Са задовољством издвајамо велики број међународних сарадњи у оквиру програма и изузетан труд за развој публике - наводи се у извештају стручњака Европске комисије.

Комисија закључује да ће се у наредном периоду наставити са започетим процесима на стварању трајних легата који ће остати Новом Саду и након године титуле, као и неговањем изграђених мостова између уметника и грађана.

Добијањем награде "Мелина Меркури" и Награде за најбољи европски тренд бренд у области културе Нови Сад је постао једина Европска престоница културе до сада са две престижне европске награде и пре титуларне године.

По речима представника Фондације, "кроз позитивне оцене три различита жирија европских експерата, "Српска Атина" је у претходних пет година потврдила свој квалитет у укључивању локалне сцене и грађана, развоју и међусобном повезивању установа културе и ванинституционалне сцене, децентрализацији културе, подизању продукцијских и програмских капацитета, али и отварању и обнављању нових простора."

Захваљујући томе, Новом Саду после 2022. године, поред европски реномираних програмских легата - Дочека и Калеидоскопа културе - остаје и пет обновљених средишта културе: Подграђе Петроварадинске тврђаве, Алмашки крај, центар града са Позоришним тргом, Дистрикт на простору Великог Лимана и мрежа културних станица широм града.

Награда "Мелина Меркури" названа је по глумици и некадашњој грчкој министарки културе,  која се сматра најзаслужнијом за покретање пројекта "Европска престоница културе."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)