ПОМОРАВЉЕ ЈОШ ПАМТИ ГЕНЕРАЛА: Вукоман Вуле Арачић коначно добио две улице у завичају надомак Јагодине

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

06. 12. 2021. у 06:21

ГЛАВНА улица у Новом Ланишту, те једна од саобраћајница у суседном јагодинском селу Старо Ланиште понеле су име генерала Вукомана Вулета Арачића, овде рођеног 1850, у тадашњој Кнежевини Србији.

ПОМОРАВЉЕ ЈОШ ПАМТИ ГЕНЕРАЛА: Вукоман Вуле Арачић коначно добио две улице у завичају надомак Јагодине

Лукић крај споменика Арачићу у Јанчићима код Чачка / Фото Приватна архива

Осим тога што је међу најзнаменитијим људима читавог Поморавља, Арачић је и један од тек десетак српских официра који су учествовали у свих шест ослободилачких ратова, од 1876. до 1918, те међу ретким генералима који су смртно страдали у Великом рату.

- Из пијетета према њему, Ланиште је било преименовано у Арачићево, али му је 1944. враћен садашњи назив. Генерал је, ето, тек после 106 година од смрти, добио две улице у завичају - каже Владимир Димитријевић који је иницијативу покренуо док је још био на челу МЗ у Ланишту.

Овдашњи електроинжењер Саша Лукић, један од регистрованих уредника "Википедије", наводи да је Арачић 1874. завршио Артиљеријску школу као седми у рангу међу 20 питомаца и постао пионирски потпоручник. Две године касније, постао је ордонанс-официр у Шумадијској дивизији, а потом исто то и у Моравској војсци, у чијем саставу су се налазиле Јагодинска и Ћупријска бригада Прве и Друге класе.

- Учествовао је у борбама око Алексинца, а у новом рату са Османлијама, 1877, припала му је част да са својом Јагодинском бригадом први уђе у ослобођени Ниш. Касније је био професор Војне академије, обављао је разне високе војне дужности, а после пензионисања, указом краља Петра Првог од 1. новембра 1913, реактивиран је и унапређен у генералски чин. Његове трупе су у Великом рату ослободиле Шабац, а потом и Ужице у чијој је болници, 12. фебруара 1915, са само 65 година, преминуо од тифуса - објашњава Лукић.

СИНОВИ

АРАЧИЋЕВ син Петар је слављен као ослободилац Панчева у Великом рату, а други наследник, Миливоје, био је дугогодишњи секретар Земљорадничке странке, начелник у Министарству физичког васпитања и члан Недићеве владе. Трећи син, Вукоман, током Другог светског рата је био члан Равногорске омладине у Београду, а погинуо је при покушају ослобађања владике Николаја и патријарха Гаврила...

БРОЈНА ОДЛИКОВАЊА

ГЕНЕРАЛ Арачић је носилац Ордена Милоша Великог другог степена, Карађорђеве звезде са мачевима четвртог степена, Таковског крста са мачевима петог, другог и трећег реда, Белог орла трећег и петог степена, Сребрне медаље за храброст... Ту је и руско ордење Крст Светог Станислава трећег степена са мачевима и пантљиком, те са мачевима трећег реда - уз црногорски Орден Данила трећег реда и француски орден Легије части четвртог реда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)