УНЕСКО ПАРАЋИНЦИМА ПРИЗНАО КРЕАТИВНОСТ: Програм из српског града сврстан међу "топ пет" у свету

З. Рашић

05. 12. 2021. у 07:00

ПРОГРАМ "Креативно предузетништво Србије", чији је носилац "Институт за креативно предузетништво и иновације" са седиштем у Параћину је међу пет програма за међународну награду Унеска!

УНЕСКО ПАРАЋИНЦИМА ПРИЗНАО КРЕАТИВНОСТ: Програм из српског града сврстан међу топ пет у свету

Тијана Пешић и Христина Микић / Фото З. Рашић

После три круга селекције, Србија се нашла међу пет финалиста, раме уз раме са програмима из Бразила, Велике Британије, Уганде и Катара. За награду је, иначе било номиновано 69 програма из целог света, док је прва награда припала организацији "МоТив" из Уганде!

У "срцу" програма из наше земље је "Лабораторија креативног предузетништва" која се спроводи неколико година, а последња у низу тих лабораторија-радионица одржана је ове године у Параћину. Партнер на овом пројекту био је овдашњи Завичајни музеј.

- Циљ "Креативног предузетништва Србије" је да унапреди знања о креативној економији и подстакне разноликости културних израза на предузетничком нивоу и на нивоу јавних политика. Основни принципи на којима заснивамо наш рад су економска одрживост, достојанствен рад креативних предузетника и подстицање разноликости културних израза. Трудимо се да креативне предузетнике разумемо и да их подржимо у њиховој културнoј и економској мисији - објашњава др Христина Микић, из "Института за креативно предузетништво и иновације".

По њеним речима, многи културни изрази, нарочито у руралним деловима Србије, којима је претио нестанак, сачувани су захваљујући овој иницијативи. Скоро 35 одсто полазника радионица успело је да обезбеди почетни финансијски капитал за реализацију својих идеја захваљујући подршци коју су добили у оквиру програма. Постоји податак и да је око 40 одсто српских креативних предузетника побољшало своју економску одрживост и проширило тржишта на којима сада послују.

Тијана Пешић, кустос параћинског Завичајног музеја, наглашава да је иницијатива "Креативно предузетништво Србије" више од програма који развија вештине и нуди нова знања у области креативне економије.

Фото З. Рашић

- За нашу установу овај програм је значајан јер смо демонстрирали каква је моћ културе у обликовању локалног развоја, новог предузетничког и културног живота и показали како завичајни музеји кроз концепт креативног предузетништва могу поново да оживе и постану места окупљања, комуникације и савремене заштите и чувања традиције - закључује Пешићева.

ГОДИНА СТАКЛАРСТВА

СЛЕДЕЋА година могла би бити још занимљивија за све поклонике креативног предузетништва, најављују саговорнице "Новости". С обзиром на то да су Ун прогласиле 2022. годину Међународном годином стакла, Институт за креативно предузетништво и Завичајни музеј Параћин бавиће се креативним предузетништвом у области стакларства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)