ОЧАРАО ИХ МАСКОМ ПРИНЦА: Милан Вујић (34) из Кикинде самоуки је власуљар, шминкер али и глумац, освојио прву награду на фестивалу

Рада Шегрт

05. 12. 2021. у 08:12

ТАЛЕНТОВАНИ шегрт може да постане успешан само ако је вредан и ако учи од најбољих мајстора. То потврђује и уметничка прича Милана Вујића (34) из Кикинде. Он је ових дана добио специјалну награду за маску у позоришној представи "Лепотица и звер" Народног позоришта Тимочке крајине "Зоран Радмиловић" из Зајечара. Награђен је једногласном одлуком жирија на 14. Фестивалу за децу и младе професионалних позоришта Србије "Мали Јоаким".

ОЧАРАО ИХ МАСКОМ ПРИНЦА: Милан Вујић (34) из Кикинде самоуки је власуљар, шминкер али и глумац, освојио прву награду на фестивалу

Милан Вујић у дечјем позоришту "Лане"

Вујић је израдио убедљиву маску принца који се претвара у звер, а стручни жири је оценио да је "сведеним решењем направио маску која на сцени изгледа врло реалистично и која ни у једном тренутку не ремети глумачку игру главног јунака, већ му помаже да дочара свој лик."

Ово му је прва награда на фестивалу професионалних позоришта, а до сада је израдио око 40 маски. На Вујића би сада, да је међу нама, био поносан генијални Нијаз Мемиш, дугогодишњи мајстор и шеф шминкернице Народног позоришта у Београду. Управо код тог мага из позоришне радионице почело је његово "школовање". Учио је како се чворује, моделира, поставља монтура, узима отисак.

- Нијаза сам упознао у Народном позоришу у Кикинди на припреми дечје представе "Славуј и кинески цар", која је касније покупила све највеће награде у земљи и на међународним фестивалима. Гледао сам како он ради, а он је, ваљда, приметио да имам нешто од заната у прстима. Тако сам научио прве практичне лекције. Чика Нијаз ме је са задовољством учио и откривао тајне посла. Ништа није крио. Онда сам статирајући у филму који је сниман у Кикинди, али никада није приказан, упознао Смиљану Ристић из Атеља 212, а онда и њеног мужа Ратка Ристића, шминкера, маскера и власуљара у РТС. Учитељица ми је била и Марија Матијешев, власуљарка Српског народног позоришта. Сви они су, без задршке, преносили тајне заната, откривајући ми до најситнијиг детаља вештину израде шминке и маске. Нико од њих није љубоморно чувао знање за себе. Напротив, несебично су га делили - казује Вујић.

Његово образовање ишло је супротним током, најпре је научио практичне вештине, па онда теорију. Признаје да му је недостајало књишко знање али је, опет, имао срећу да сретне некога ко жели да пренесе информације. Од Смиљане Маринковић из позоришта у Бањалуци, добио је уџбенике.

- Она је завршила сценску шминку и власуљарство, а после и глумачку академију. Позајмила ми је уџбенике из којих сам учио теорију. Без тога се једноставно не може, морају се знати правила и поступци, понашање материјала, шта се од чега и како прави. Јесте да су ти уџбеници доста застарели, јер се сада користе савременији материјали, али може доста да се научи - објашњава Вујић, који има и глумачко искуство.

- Почео сам у Дечијем позоришу "Лане" пре 12 година, када смо радили једну од првих представа. Нисмо имали новца да ангажујемо неког, а мени се чинило да могу нешто да урадим. Онда сам се, као и сваки лаик, латио Гугла. Нешто мало сам пронашао, а мало касније почело је моје "школовање" каада сам упознавао те сјајне искусне људе који су ми великодушно преносили како се шта ради - прича Вујић.

И израду маске за представу "Лепотица и звер" добио је по препоруци. Глумица Оливера Викторовић из београдског "Пан театра", са којим "Лане" сарађује, веровала је да он може да буде сарадник редитељу Жељку Хубачу.

- Прихватио сам Хубачеву понуду да направим маску принца који се претвара у звер. Показало се да је оно што сам замислио и неуморно радио пуне три недеље било добро решење - објашњава Вујић, који сарађује са многим позориштима.

Милан Вујић у дечјем позоришту "Лане"

Радио је за краљевачко, кикиндско и многа аматерска позоришта. У позориштанцету "Лане", које су основали Александар Малетин и он, многи раде све, а Милан је на свим радним местима. Једноставно је "Катица за све".

ПРИЗНАЊА

- ОСИМ ове награде за маску, на Фестивалу аматерских позоришта у Новом Бечеју добио сам награду за сценографију представе "Шумска бајка". Мислим да сам допринео и наградама које је добила представа "Славуј и кинески цар" кикиндског Народног позоришта - набраја Милан Вујић.

У НАРОДНОМ КАО КОД КУЋЕ

МИЛАН Вујић је глумац Дечијег позоришта "Лане" у Кикинди, али и шминкер, декоратер, сценограф. Осим ове и кућне адресе, једнако му је блиска и трећа, она на којој је кикиндско Народно позориште. Њихов сарадник је већ годинама. Тренутно помаже на изради декора за нову представу. У "великом" позоришту добио је и надимак "Милан Лане".

- "Лане" и Народно позориште добро сарађују. Ми смо тамо као и у свом позоришту. Учествујем и многим вечерњим и представама за децу, било да помажем око шминке, декора, сцене или играм неке мале улоге. Годинама добро сарађујем са шминкерком Александром Калочањ Мохачи - наводи Вујић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)