ДО БОЖИЋА ГАС ЗА 192 СТАНА И ВРТИЋ: Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић боравила у радној посети Смедереву

Ј. ИЛИЋ

04. 12. 2021. у 05:55

МИНИСТАРКА за заштиту животне средине Ирена Вујовић је јуче у Смедереву - у вртићу "Дизниленд" који се налази у насељу Сењак - проверавала како тече замена котлова на мазут онима који користе гас, што би требало да, бар у овом делу града, ублажити постојеће аерозагађење.

ДО БОЖИЋА ГАС ЗА  192 СТАНА И ВРТИЋ: Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић боравила у радној посети Смедереву

Преправка инсталација, Фото Н. Живановић

- Током посете котларници сам се уверила да је инсталирање савремене опреме завршено, али се чекају сагласности неопходне за прикључак на гасну мрежу. Ово ће гас довести до 192 стана, 15 локала и неколико кућа, односно око 15.200 квадрата имаће еколошки најприхватљивије грејање, па ће и присуство ПМ честица у ваздуху бити смањено и до 200 пута - изјавила је министарка Вујовић и најавила да ће посао за који је Влада Србије одобрила 35 милиона динара бити завршен до Божића.

Ирена Вујовић, Фото Н. Живановић

Градоначелник Смедерева Јован Беч је напоменуо да се убрзано ради и на пројекту изградње градске топлане која би у заборав требало да пошаље преосталих 11 котларница на мазут.

- Ово је за наш град капиталан посао и овдашња Скупштина већ разматра планска документа и могућности јавно-приватног парнерства за изградњу топловода - поручио је Беч.

Мазут се, иначе, тренутно користи за загревање више од 5.000 станова у Смедереву, па је топлификација најбољи начин да се проблем загађености ваздуха коначно и дугорочно реши.

Решење и за комунални отпад

МИНИСТАРКА је подсетила и да се припрема документација за изградњу трансфер-станице у Смедереву, на којој ће се привремено одлагати отпад, обављати његов претовар и започињати транспорт до најближе санитарне депоније у Панчеву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)