ТРАДИЦИЈА ДУГА 175 ГОДИНА: Грађевински факултет у Београд обележио је годишњицу

Б.Б.

03. 12. 2021. у 16:44

НАЈВЕЋА вредност Грађевинског факултета су људи - генерације наставника, сарадника и студената које су саградиле ову традицију дугу 175 година и изнедриле преко 13.500 инжењера грађевинарства и геодезије.

ТРАДИЦИЈА ДУГА 175 ГОДИНА: Грађевински факултет у Београд обележио је годишњицу

Грађевински факултет

Они су препознати по знању и спремности да реше и најсложеније проблеме, како у престижним пројектним бироима или на градилиштима најсложенијих објеката, тако и на најпознатијим светским универзитетима - рекао је проф. др Владан Кузмановић, декан Грађевинског факултеа на свечаној акдемији поводом 175 од однивања ове високошколске установе.

Професор Кузмановић је истакао да је факултет данас посвећен очувању квалитета наставног процеса у условима пандемије, иновирању наставних планова у складу са развојем нових материјала и технологија, водећи рачуна о ефикасности студија и потребама нових генерација студената.

- Рад са младима је привилегија, али и велика одговорност - навео је декан. - Зато сви заједно настојимо да факултет има и васпитну улогу, да студентима усадимо принципе академске честитости, личног и инжењерског поштења.

Високошколска настава из области грађевинарства и геодезије, нераскидиво повезана са Грађевинским факултетом у Београду, траје већ 175 година. Чувена Инџинирска школа, основана 1846. године при Лицеју у Београду, камен је темељац и претеча данашњег Грађевинског факултета. Следили су је Техничко одјеленије наука при Лицеју (1853-1863), Технички факултет при Великој школи (1863-1905) и Технички факултет при Универзитету у Београду (1905-1948), да би од 1948. године Грађевински факултет постао самосталан, са два одсека: грађевинарство и геодезија.

Током његове историје на Грађевинском факултету предавала су велика имена српског градитељства, а 24 професора бирано је за чланове САНУ и других иностраних академија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)